Kopli kunstikeskkooli õpilaste vanemad koguvad foori nõudmiseks allkirju

Autorohke Kopli tänava ületamise ohutumaks muutmiseks paluvad lapsevanemad liikluskorralduskeskusel trammipeatuse juurde paigaldada valgusfoor või rajada “lamav politseinik”. Ligi 900 õpilasega Kopli kunstikeskkooli direktori asetäitja Alli Oja sõnul ei ole mõlemast suunast sõitvate trammide ja kohati väga tiheda liiklusega kitsa autotee ületamine viienda klassi lastele algkooli õpilastest lihtsam.

“Liiklus siin on ikka küllalt ohtlik. Et valgusfoori vaja oleks, räägiti juba eelmistel aastatel. Paraku pole midagi muutunud,” nentis Oja.

Laps ületab teedtrolliga

Kunstikeskkooli teises klassis õppiv Tanel tervet Kopli tänavat korraga ületada ei julge.

“Kuigi seal on väikese vahega kaks vöötrada, läheb laps ainult trammiteest üle ja sõidab siis trolliga ringi peale, et üle tee saada,” rääkis Taneli ema.

Kolmandas klassis õppiva Reelika isa ütles, et kavatseb lapsevanemate fooripalvekirjale kindlasti allkirja anda, kui hommikul tütart kooli sõidutades mahti leiab.

“Reelika on ka üksi kooli läinud, aga kurtnud ei ole, et üle tee ei saaks. Fooriga oleks lapsel igal juhul kindlam,” leidis Reelika isa.

Liikluspolitsei vaneminspektor Mare Arna on Kopli kunstikeskkooli lapsevanemate murest teadlik.

“Soovitasin neil allkirju koguda, sest möödunud aastal pandi loomaaia lähedale valgusfoor just lapsevanemate palvekirja tulemusena,” selgitas Arna.

Liikluspolitsei on profülaktika huvides hommikuti oma patrullautot Sitsi trammipeatuse lähedal ka teistele autojuhtidele näitamas käinud. “Kuni meie autoga seal seisame, lastakse lapsed üle tee, pärast kihutatakse jälle edasi,” kirjeldas vaneminspektor Arna.

Sitsi trammipeatuses kolm aastat päevalilleseemnete ja tomatite müügiga leivakõrvast teeninud pensionär Natalja (66) ütles, et algklasside lapsi pole ta ülekäiguraja juures tormamas kunagi märganud.

“Väiksematel on tavaliselt emad-isad kaasas, nemad lähevad ettevaatlikult üle tee. Suuremad, no nii kümnenda klassi õpilased, teinekord huligaanitsevad. Teevad siin suitsu ja kisuvad omavahel,” kirjeldas tomatimüüja.

Linnaosavanem ei tea ohust midagi

Põhja-Tallinna vanema Peeter Lepa sõnul on Sitsi peatuses tee ületamise raskus talle üllatuseks.

“Mulle pole sellest keegi isegi rääkinud. Ei, kohta ma tean, aga seal juures on ju kohe kurv, kus tõsised autojuhid alati hoo maha võtavad. Peale selle veel vöötrajad,” imestas linnaosa vanem.

Lepp soovitas allkirjade kogumise asemel mõnel murelikul lapsevanemal pigem tema poole pöörduda. “Ohutus olgu ikka kõigepealt. Kui nende soov on loogiline, on selle lahendamine alati ka tõenäoline,” osutas Lepp.

Transpordiameti peaspetsialisti Taso Erima hinnangul on foori Sitsi peatusse ülesseadmine lähiajal väheusutav. “Tuleb saata palvekiri koos allkirjadega Põhja-Tallinna linnaosa valitsusse ja transpordiametisse, siis vaadatakse see läbi. Kui ka kõik seda foori tahavad, on asi ikkagi finantsides,” põhjendas Erima paberitelt tegudeni jõudmatust rahapuudusega.

Kui mullu Paldiski maanteel valminud Looga fooridega reguleeritud eraldusribaga tee ületuskoht maksis 300 000 – 350 000 krooni, siis eraldusribata tee ületuskoha hinnaks tuleb 150 000 – 175 000 krooni ringis.

“Asi selgub projekteerimise käigus. Tuleb panna kontrollereid, nuppe ja kappe. Kuu ajaga seda ei tehta, vähemalt pool aastat kulub,” ütles transpordiameti peaspetsialist Erima.

Tema arvates ei peaks Sitsi peatuse teeületajad oma foorisaamise lootusi väga hellitama, sest järgmise aasta eelarvest pole ületuskoha rajamiseks kindlat raha veel ette nähtud.

“Ega see ole ainuke koht,” lisas ta.