Tõenäoliselt esitab uurija 38aastasele naisele järgmisel nädalal süüdistuse paragrahvi alusel, mis käsitleb ema poolt oma vastsündinud lapse tapmist, ütles Tallinna kriminaalpolitsei komissar Artur Tðulitski. Kui kohus peaks naise süüdi mõistma, võib teda oodata kuni nelja-aastane vabadusekaotus. Samas plaanib uurija naisele veel kohtupsühhiaatrilise ekspertiisi määrata. Tänavu 29. juunil kutsusid naabrid Lasnamäel Kalevipoja tänava majja politsei, sest kuulsid ühest korterist karjeid. Kohale tulnud kiirabi ja politseitöötajad leidsid korterist veega täidetud WC-potist vastsündinud tüdruku surnukeha ja viisid kodus sünnitanud vene rahvusest naise haiglasse.

ETA andmeil tegi ekspertiis kindlaks, et naine sünnitas elusa lapse. Kuna vastsündinu surma põhjuseks märgiti uppumine, hakkas politsei kahtlustama, et ema võis oma lapse tappa. Tänaseks on naine süü üles tunnistanud, ütles Tallinna kriminaalpolitsei komissar Artur Tðulitski SL Õhtulehele. Tema kinnitusel põhjendas ema oma lapse potti uputamist sellega, et tal pole raha ja et ta ei vaja last.

Psühhiaater Ülo Kallassalu peab juhtumit, kui ema oma lapse tualetti uputab, küüniliseks ja moraalituks. “See on tavatu lugu, millele peab järgnema adekvaatne karistus,” ütles Kallassalu. Tema hinnangul paistab olevat maad võtnud selline filosoofia, et lapse tapmine polegi kuritegu. See on ohtlik tendents. Kallassalu sõnul ei saa antud juhtumit erilise psüühikahäirega põhjendada. Ralf Allikvee teab mitmeid juhtumeid, kus vastsündinud lastega on koledusi tehtud, näiteks neid maha maetud. “Kes seda teeb, on oma eluga umbe jooksnud,” usub Allikvee.


Laste tapmised

* Läinud laupäeval kägistas vaimuhaige naine Tallinnas surnuks oma 6aastase poja. Politsei andmeil oli naine last kägistanud juba mais, kuid siis pääses laps eluga.

* Tänavu mais kägistas Rakvere põhikooli õppealajuhataja Marian oma 8aastase poja surnuks ja poos end üles.

* Läinud aasta juunis tappis Rainer Aegviidus kööginoaga une pealt oma abikaasa ja 2,5aastase poja. Mees läks eluks ajaks vangi.

* Läinud aasta märtsis peksis pärnulanna Reet kääridega surnuks oma vastsündinud tütre. Prügikastist leitud imikulaibal oli 15 kääridega löödud haava.

* Eelmise aasta jaanuaris tappis purjus Kalev kirvega oma kaks last ja poos end üles.

Siim Randla