Raplamaal asuvat Vahastu küla oma koerustükkidega ärevil hoidnud kolmest karupojast üks suri.

Üleeile leidis Kaiu jahindusklubi jahimees Ain Pajula Kaiu valla metsast ühe karupoja jäänused ning kohalikud jahimehed oletavad, et tema surma võis põhjustada liigikaaslase rünnak.

"Umbes nädal tagasi käisid kolm karupoega mesipuid rüüstamas ning siis tekkis neil konflikt emakaruga," lausus Kaiu jahindusklubi esimees riigikogulane Tiit Tammsaar.

"Emakaru ründas väiksemaid ning kolmest karupojast kõige pisem suri. Enne surnukeha leidmist oli ta vähemalt nädal aega metsas lebanud," lisas Tammsaar.

Tammsaare sõnul viitab emakaru põhjustatud surmale ka see, et karupoja jäänused leiti vaid poolteist kilomeetrit mesipuudest eemal. "Karud on mõnikord agressiivsed, näiteks emakaru ajab võõrad pojad kohe eemale," osutas Tammsaar.

Möödunud aasta märtsis vastsündinud karupojad metsast leidnud Väätsa jäägri Peep Männili sõnul polnud surnuna leitud karupojast suurt midagi järele jäänud. "Praegusel ajal on sööjaid palju, seda võisid teha nii kährikud, linnud kui ka teised karud," märkis ta.

Tammsaare kinnitusel tatsavad ülejäänud kaks karu praegu metsas ringi. "Karud hakkavad ülekäte minema, nad on mitmel korral käinud külas pahandust tegemas. Nad on nii ülemeelikud, et enam ei aita nende peletamiseks hangust ka," nentis ta. "Probleeme pole ainult nendega, sest ka teiste karudega on olnud segadusi. Meil on siin selline omapärane paik, et kõik karude tembud on toimunud 20 kilomeetri raadiuses."

Möödunud nädalal jäi üks emakaru Kaius sõiduauto alla ning jahimehed olid sunnitud ta maha laskma. "Ka temast jäid järele pojad, kuid need on juba suured ning kindlasti ei pea inimesed nende metsaeluks kasvatamisega vaeva nägema nagu nende kolme karupoja puhul," lausus Tammsaar. Vahastu küla elanikud aga enam karude tempudest probleemi ei tee.

"Oleme nendega harjunud," tunnistas Tammsaar. "Kaks aastat tagasi oli probleeme, kui üks karu õppis loomi tapma ning külas leidsid otsa 20 noorlooma. Õnneks on see karu nüüd kadunud ja enam muret pole."

Kolme karu elulugu

Mõnekuused karud leidis möödunud aasta märtsis metsast koeraga jahile läinud jahimees, kui nad hirmutasid talveunes olnud emakaru poegade juurest minema. Kuna talveunest üles ehmatatud emakaru tavaliselt enam pesa juurde tagasi ei pöördu, võtsid Vahastu küla elanikud kolm karupoega oma hoole alla. Jahimees Peep Männil viis kolm nälgivat ja külmetavat karupoega algul loomaaeda, siis Väätsa jahimajja. Kuu aega hiljem viidi karupojad Venemaale Tveri oblastisse tuntud karu-uurija Valentin Pazõknovi hoole alla beebieast välja kasvama.

Juulis toodi nad tagasi ning lasti Järva- ja Raplamaa piiri lähedal metsa lahti. Sestpeale on karupojad Vahastu küla elanikke ärevil hoidnud, käinud mesilastarusid ja õunapuid rüüstamas.