„EMSL ei kasuta ka väljendit kolmas sektor eriti palju ja mulle ei tundu, et vabasektor millegi poolest parem või selgem mõiste oleks,“ ütles Kübar.

„Vabaühendus on küll terminina hea, seda kasutame oma tekstides, näiteks vabaühenduste manifesti tegime eelmiste valimiste eel ning teeme nüüd ka. See just tähistabki teatud tüüpi mittetulundusühendusi, kodanikualgatuslikke, inimeste vabast tahtest moodustatud organisatsioone“ lisas ta.

„Aga kolmandas sektoris on lisaks eelmainitule ka veel terve hulk teisi organisatsioone nagu näiteks korteriühistud. Nad on küll kolmas sektor ning samuti võib neid nimetada mittetulundussektoriks, kuid on see ikka vabasektor? Kui palju on selles inimese vaba tahet, millisesse korteriühistusse ta kuuluda saab?“ selgitas Kübar.

„Samamoodi siis kui avalik sektor ise asutab mingeid mittetulundusühinguid või sihtasutusi, ei ole vabasektor ka päris korrektne mõiste,“ jätkas ta.

Kübar rääkis, et EMSL-i fookuses on kodanikeühindused ehk vabaühendused, mitte niivõrd kogu kolmas sektor.

„Ma ei ole kindel, et kui palju on üldse kolmandast sektorist kui tervikust vaja rääkida, sest see koosneb tegelikult väga erinevatest osadest,“ leidis ta.

Ministeerium paneb „taristu“ küsimuse siselehte

Tänasel valitsuse pressikonverentsil kasutas haridusminister Tõnis Lukas julgelt sõna „infrastruktuur“ asemel sõnaloome konkursil žürii heakskiidu osaliseks saanud sõna „taristu“ ning lubas seda sõna eelistada elu lõpuni.

Pressikonverentsil viibinud keskkonnaminister Jaanus Tamkivi pidas samuti paremaks „infrastruktuuri“ asemel „taristut“ kasutada.

Majandusministeeriumis, kust pärinevates materjalides eriti sageli sõna infrastruktuur leida võib, pannakse asutuse siselehte küsitlus, et selgitada välja, mida töötajad arvavad „taristu“ kasutusele võtmisest.

Pärastlõuna paiku läkitatud Rail Baltica teemalises pressiteates kasutas majandusministeerium igatahes veel sõna infrastruktuur.

„Eks iga uudissõna kasutuselevõtt sõltub eeskätt sellest, kas see on suupärane ja mõistetav inimestele, kes seda igapäevaselt või sagedasti pruugivad,“ kommenteeris majandusministeeriumi avalike suhete osakonna juht Kalev Vapper.