Euroopa inimõiguste organisatsiooni (OSCE) integratsioonialasel seminaril Tallinnas asuvad tõenäoliselt väitluslaua taha Eesti NSV aegne venestaja Elsa Gretshkina ja praegune haridusminister Tõnis Lukas koos rahvastikuminister Katrin Saksaga.

Saks andis enda sõnul nõusoleku esineda seminaril, mille esialgselt pidi korraldama Jaan Tõnissoni instituut. 11. juuni seminari teema on "Integratsioon, haridus ja keel: aastatuhandevahetusel paljukultuurilises Eestis".

"See pidi olema 26. aprillil, kuid seoses säästueelarve aruteluga valitsuses palusime seda edasi lükata. Andsin nõusoleku, kuid polnud juttu, kes on teised esinejad. Arvasin, et see on sama, ära jäänud seminar. Nüüd on OSCE võtnud korraldamise aga enda peale," rääkis Saks, kes sai üleeile teada teiste esinejate nimed.

Praegune Vene Eragümnaasiumi Polüloog arendusprogrammi juht Gretshkina oli Eesti NSV aegse haridusministrina tuntud kui venestamise pooldaja. Saks käis koolis siis, kui Gretshkina oma haridusreforme tegi. "Loomulikult on mul üsna negatiivne suhtumine sellesse, mis ta omal ajal tegi. Teisest küljest ei arva ma, et peaksin teda inimesena välistama praegu," kinnitas Saks.

Saksa sõnul tegeleb Gretshkina mitmete integratsiooni-alaste projektidega, mis on suunatud vene koolides ühtse õppekava rakendamisele eesti koolidega.

Seminaril osalevad ettekandega ka keeleameti peadirektor Ilmar Tomusk, Klara Hallik, sotsiaalteaduste instituudi juhataja, hiljuti rahvussuhetest doktoritöö valmis teinud Raivo Vetik, Inimõiguste Keskuse direktor Aleksei Semjonov. Kutsutud on ka haridusminister Tõnis Lukas. Seminari lõppsõna ütleb OSCE inimõiguste ja vähemusrahvuste komissar Max van der Stoel.

Lukase sõnul ei saa Gretshkina enam venestamist pooldada, sest see pole ajakohane. "Teine asi on see, milline roll on Gretshkinale konverentsil antud. Kui tegemist on väitlusega ja ta on OSCE poolt võetud Stoeli kõrvale ühe väitleva grupi esindajaks, siis meie Saksaga oleme tõenäoliselt teisel pool. Kui see on väitlusena kavandatud, siis vaielda võib," kinnitas Lukas, kes ei jaga enda sõnul kahtlemata paljude seminarile osalema kutsutud inimeste seisukohti.

Gretshkina ütles, et tema omaaegne venestamise pooldamine on sügavam ja pikem jutt. "Inimene ajastus, inimene teatud sisu kontekstis ja ametikontekstis. Keegi ei võta minult õigust sisemiselt tunnetada end siira inimesena, kes tegi Eesti hariduses siiralt õpilase ja õpetaja jaoks nii palju, kui suutis. Ma pole selline loll, kes oma peaga mõelda ei osanud," kinnitas Gretshkina.

Ka Riigikogu väliskomisjoni aseesimehel Ülo Nugisel oli meeles, et Gretshkina tahtis omal ajal esindada pehmekäelist venestamispoliitikat. "See oli tehtud galantselt ja Gretshkinal tuli see päris hästi välja. Mingit pidi oli ta ka Eestist pärit, tema käitumine oli meeldiv ja sellega pettis ta ära," meenutas Nugis.

ENSV-aegne haridusminister tutvustab seminaril integratsiooni haridusprojekte. "Olen selle projekti juht, seda on toetanud ka haridusministeerium. Räägin meie eesmärkidest, integratsiooni õppekava laagritest. Nende sisuks on integratsiooni mõiste lahti mõtestamine haridustöötajate keelde," märkis ta.