Nel­jap­äe­va keskp­äe­vaks on Tal­lin­nas re­gist­ree­ri­tud ava­lik koo­s-o­lek lau­luväl­ja­ku me­revä­ra­va esi­sel plat­sil. Sin­na ta­ha­vad ko­gu­ne­da ener­gee­ti­katöö­ta­ja­te ametiühin­gu­te esin­da­jad, kes on vas­tu Ees­ti Ener­gia ot­su­se­le saa­ta su­veks Bal­ti elekt­ri­jaa­ma 298 töö­ta­jat sund­puh­ku­se­le.

Siis­ki on säi­li­nud võima­lus, et en­ne koo­so­le­ku toi­mu­mist esi­ta­tak­se komp­ro­mis­set­te­pa­nek ning siis jääks mii­ting ära. „Tä­na (ei­le – D. L.) koh­tu­si­me Ees­ti Ener­gia esin­da­ja­te­ga ja nad olid mõnes punk­tis nõus kok­ku lep­pi­ma, kuid se­da ot­sus­ta­vad nüüd mõle­ma elekt­ri­jaa­ma ame­tiühin­gu­te ju­ha­tu­sed oma koo­so­le­ku­tel,” sel­gi­tas ener­gee­ti­katöö­ta­ja­te ametiühin­gu ju­ha­ta­ja San­der Vaik­ma. „Mii­tin­gu toi­mu­mi­se või mit­te­toi­mu­mi­se üle peaks hom­me (tä­na – D. L.) lõunaks sel­gus saa­bu­ma.”

Pro­tes­ti­mii­tin­gu kor­ral­da­mi­se­le pa­ni läi­nud kuul alu­se Ees­ti Ener­gia ot­sus, mil­le jär­gi lõpe­ta­tak­se 15. maist ku­ni 15. au­gus­ti­ni Bal­ti elekt­ri­jaa­mas elekt­ri toot­mi­ne. Sel­le­ga kaas­neb töö­ta­ja­te saat­mi­ne sund­puh­ku­se­le. Sun­ni- vii­sil puh­ka­jad saak­sid 4350 kroo­ni ehk mii­ni­mum­pal­ga.

Ener­gee­ti­ka­fir­ma poolt oleks na­gu te­gu vas­tu­tu­le­ku­ga, sest sund­puh­ku­sel ole­val töö­ta­jal on prae­gu­se sea­du­se ko­ha­selt õigus kõigest 60 prot­sen­di­le mii­ni­mum­pal­gast, kuid tõen­äo­li­selt muu­dab uus töö­le­pin­gu­sea­dus sel­leks pii­riks 100%.

Esialg­se­te ar­vu­tus­te ko­ha­selt hoiaks mul­lu 1,4 mil­jar­dit kroo­ni ka­su­mit tee­ni­nud ener­gia­kont­sern Bal­ti elekt­ri­jaa­ma seis­ka­mi­se­ga kok­ku 10 mil­jo­nit kroo­ni. Se­da nii töö­ta­su­de kui ka põlev­ki­vi pealt, mi­da ku­lub elekt­ri­jaa­mas kesk­mi­selt 150 000 ton­ni kuus.

Jääb üle

Ees­ti Ener­gia põhjen­das Bal­ti elekt­ri­jaa­ma aju­tist sul­ge­mist te­ge­vus­ku­lu­de kär­pi­mi­se­ga. Li­saks on ener­gia­fir­ma väit­nud, et Ees­ti ener­giasüstee­mi su­vi­ne mii­ni­mum­koor­mus on 450–500 me­ga­vat­ti Ees­ti elekt­ri­jaam suu­dab aga pak­ku­da ku­ni 1400 me­ga­vat­ti ja Bal­ti elekt­ri­jaam oma­kor­da 800 me­ga­vat­ti li­saks. Tek­ki­nud ülejää­ki po­le vähese tar­bi­mi­se tõttu võima­lik ei eks­por­ti­da ega ka mingil muul moel rea­li­see­ri­da.

„Meie eesmär­giks on saa­vu­ta­da komp­ro­miss, mil­le­ga ta­ga­taks ini­mes­te­le ele­men­taar­ne tööhõive ja sis­se­tu­lek,” tut­vus­tas Vaik­ma ame­tiühin­gu­te eesmär­ke. „Tö­öand­ja ta­hab kok­ku hoi­da, aga öel­da ini­me­se­le, et ko­ju ja kolm kuud mii­ni­mum­pal­ka, po­le ka ini­me­se sei­su­ko­halt vas­tuvõetav.”

Liit ühen­dab üle 3000 töö­ta­ja, kuid Vaik­ma ei os­ka en­nus­ta­da, kui pal­jud on val­mis nel­jap­äe­val 298 kol­lee­gi toe­tu­seks mii­tin­gu­le tu­le­ma. „Me po­le veel kut­seid (teis­te­le ametiühin­gu­te­le – D. L.) väl­ja saat­nud, sest meie kõigi eesmär­giks on jõuda la­hen­di­ni, mil­le jä­rel koo­so­le­kuks enam va­ja­dust po­le,” lau­sus Vaik­ma. „Het­kel on mii­tin­gu toi­mu­mi­se tõen­äo­sus täp­selt 50:50.”

Vaik­ma mee­nu­tu­se jär­gi jäi vii­ma­ne Ees­ti ener­giatöö­ta­ja­te mii­ting aas­tas­se 1998. „O­lu­kord liht­salt nõuab, aga tä­na on meie eesmär­giks lei­da la­hen­dus, et mii­ting lõpuks ik­ka ei toi­muks,” ütles Vaik­ma.

Üks kompromiss on juba leitud

•• Eesti Energia teatas neljapäeval, et on jõudnud ametiühingutega kokkuleppele kollektiivlepingu tingimuste muutmiseks, mis peatab 11 kuuks töötajatele mitmesuguste soodustuste maksmise.

•• Sõlmitud leppe järgi ei saa Eesti Energia ja selle tütarette-võtete töötajad enam puhkuselt tuleku ja jõulude puhul täiendavat preemiat.

•• „Majanduskeskkonnas toimuvad muutused ja elektrimüügi vähenemine sunnivad kontserni kokkuhoiule ning peame üle vaatama ka kehtivate kollektiivlepingute tingimused,” selgitas Eesti Energia personalidirektor Riina Varts sõlmitud kokkuleppe tagamaid. Vartsi sõnul olid seni kehtinud soodustuste kokkulepped sõlmitud majandusele heal ajal ning nüüd pole samadel tingimustel jätkata võimalik. „Kehtivad kollektiivlepingud ei arvesta majanduslangusega, vaid pidevalt kasvavate tulude jagamisega,” lisas Varts.