„See avaldus on ennekõike muidugi täiesti provokatiivne,“ kommenteeris Päevaleht Online’ile riigikogu väliskomisjoni aseesimees ja Keskerakonna fraktsiooni liige Enn Eesmaa.

„Eesti vabariik pole mitte kunagi mitte üheski oma ametlikus kommentaaris ega lausungis sellist asja mõelnud, öelnud ega saagi teha, sest pärast Euroopa turvalisuse ja julgeoleku nõupidamist Helsingis juba mitu aastakümmet tagasi on sellised n-ö aktsioonid isegi teoorias võimatud, et ühe teise riigi territooriumi osa endale saada,“ ütles Eesmaa.

„Nii et see, mida on võib-olla mõned üksikisikud, ka Eestis, kunagi rääkinud, see ei ole kunagi olnud Eesti vabariigi ametlik hoiak. Seda lausungit saab ainult provokatsioonina võtta,“ lausus Eesmaa.

Eesmaa sõnul on imestusväärne, et Venemaa ametlik esindaja saab selliseid mõtteid kirja panna. „See on täiesti vastutustundetu,“ arvas Eesmaa.

„Kes asjadega veidigi kursis on, see teab, et Eesti välispoliitiline kurss on kõike muud kui oma endiste alade tagasisaamine Venemaalt. See on mõttetu.“

Venemaa ametlikuks seisukohaks Narõškini öeldut Eesmaa sõnul pidada ei saa, kuna ametlikke arvamusi esitavad teised inimesed ja teisi kanaleid pidi. „Ma loodan, et see on selle inimese isiklik seisukoht,“ lisas ta.

Eesmaa hinnangul tekitavad kõrge riigiesindaja hinnangud alati pingeid ja kommenteerimisvõimalusi, kuid Eesti kommentaarid peaksid ütlema, et tegu oli kas provokatsiooniga või inimesega, kes ei jälgi välisriikides ja ennekõike naaberriikides toimuvat ja pole seda kaua aega teinud.

Samas leiab Eesmaa, et kõikidele lausungitele ei pea reageerima. „Mina isiklikult oleksin nende lausungitega suhteliselt ettevaatlik, küll aga tuleb oma seisukoht loomulikult välja öelda kui kas Venemaa või lääne või kohalikud meediakanalid seda küsivad.“