Vene ingliskeelses telekanalis Russia Today esinenud van der Linden pidi vastama teleajakirjaniku küsimusele, kas 800 SS-i sõjaveterani kogunemine ning augustis toimuv Eesti valitsuse korraldatud sõjamängude võistlus, mis sai oma nime natsi luuregrupi järgi, on talutavad.

“Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee on minevikus selliste manifestatsioonide vastu kindla positsiooni võtnud ja me oleme ka tuleviks selliste manifestatsioonide vastu, mis viitavad natsi-perioodile ning eriti ka neile, kes soovivad mineviku sündmuste abil, mis meie meelest enam kunagi aset leida ei tohiks, avalikkuse tähelepanu saada,” ütles van der Linden. Ta lisas, et on kindlalt selliste demonstratsioonide vastu.

Ajakirjaniku küsimusele, millist survet kavatseb assamblee Eesti-poolse austuse taastamiseks avaldada, vastas van der Linden, et kavatseb nõukogu assamblee kaudu Eestile poliitilist survet avaldada ning sellelle teemale ohtralt tähelepanu pöörates poliitilise debati algatada.

Van der Linden nõustus saatejuhiga ka selles, et Vene vähemuse õigused Eestis on väga piiratud ning lubas Eesti ametivõime selles osas korrale kutsuda.

“On vastuvõetamatu, et ühes liikmesriigis kehtivad vähemustele topeltstandardid ning on oluline, et kõik liikmesriigid täidaksid oma kohustusi Euroopa Nõukogu ees ning kohtleks vähemusi teiste liikmesriikidega ühtemoodi,” ütles ta.

Rääkides inimõiguste olukorrast Venemaal leidis van der Linden, et Venemaa liigub valitsusväliste organisatsioonide ja meedia osas Euroopa Nõukogu poolt kehtestatud normide järgimise suunas. Samuti oli ta kindel, et detsembris toimuvad üldvalimised saavad olema vabad ja õiglased. 

Intervjuud saad vaadata siin.