Tervisekaitseinspektsiooni epidemioloogianõunik, korduvalt maailma kriisikolletes viibinud Kuulo Kutsar ütles, et alles kolme-nelja nädala jooksul saab adekvaatselt hinnata, kas kohalik tervishoiusüsteem saab kriisist jagu.

«Enne olukorra tegeliku tõsiduse selgumist pole kindlasti mõtet kriisiriikidesse sõita ja need, kes sinna reisinud on, peaksid koju kiirustama,» selgitas Kutsar. «Imelik on vaadata, kuidas televisioon edastab intervjuusid rõõmsate inimestega, kes kriisikolde läheduses üldse ohte ei taju.»

Põhiliseks ohuks on Kutsari sõnul võimalikud nakkushaigused – katastroofialal purunesid torustikud ning segunesid joogi- ja reovesi, mis võis jõuda puurkaevudesse. Samuti paljunevad üleujutatud alale jäänud arvukates lompides kiiresti malaariasääsed. Kriisipiirkond on ka tavatingimustes malaaria riskiala.

«Eeskätt võivad puhkeda saastunud joogivee ja toiduga levivate nakkushaiguste epideemiad – koolera, kõhutüüfus, paratüüfus, düsenteeria ja A-viirushepatiit,» märkis Kutsar. «Lisaks võivad kannatanute ja kodutute kogunemiskohtades levima hakata hingamisteede bakter- ja viirusnakkused.» Teisel nädalal muutuvad ohtlikuks nakkuskoldeks ka roiskuvad surnukehad.

Samal ajal kui kõik riigid oma turiste koju toovad ja naasvad abilennukid on kõigi ELi maade turistide käsutuses, sõidab vaatamata ohtudele ikkagi eestlasi kriisiriikidesse reisima.

Reisifirma Fiesta Travel abiga jõudis eile Taisse näiteks üheksa inimest ja teist sama palju lisandub 2. jaanuaril. Praegu on firma omaniku Heldur Allese reisigruppides Tais kokku 24 inimest, kes tema väitel epideemiat ei karda ega soovi ka puhkusereisi katkestada.

«Kõiki inimesi on võimalikest ohtudest teavitatud, ent nad on siin vabatahtlikult ja mina ei saa neile öelda, et peate ära sõitma,» lausus Allese. «Hoopis see tekitaks paanikat, kui nõrganärvilised hakkaksid lennujärjekordadesse trügima.»

«See on alatu inimeste petmine, kui firmad meelitavad inimesi praegu sinna reisima ja ütlevad, et häda pole midagi,» nentis Kutsar. Ta ütles, et reisifirmad, mis ei teavita oma kliente ohtudest ja arstiabist, rikuvad nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seadust.