Tänapäevaste vaktsiinide efektiivsus on 98-99 protsenti ning nad on läbinud ohutuse kontrolli koekultuuridel, katseloomadel ja vabatahtlikel inimestel, rääkis Kutsar. Tema sõnul tuleb ette, et vaktsineeritud inimene haigestub, kuid tavaliselt on siis eksitud vaktsineerimise reeglite vastu: näiteks inimest on vaktsineeritud ajal, kui ta on eelnevalt juba nakatunud või on haigustekitaja selline, mille vastu vaktsiin ei toimi.

"Võimalik on ka see, et vaktsineeritaval inimesel on immuunpuudulikkus – see tähendab, et tema organism ei vasta vaktsiini mõjule," seletas Kutsar. Tema sõnul ei mõista vaktsineerimise vastased, millega nad riskivad. "Haigustekitajad on kõikjal meie ümber ja vaktsineerimise vastased otsustavad lapse elu ja tervise üle seal, kus arstiteadusel on kõik võimalused teda haiguste eest hoida."

Prantsuse bioloogi ja uurija Yves Delatte Eesti Ekspressis ilmunud väidet, et seagripivastane vaktsineerimine on raha teenimise eesmärgil loodud ülemaailmne vandenõu, nimetab Kutsar täielikuks rumaluseks. Kutsari sõnul on tegemist teadusmaailmale tundmatu tegelasega, kelle väited on õhust võetud ning neile pole mingit tõestust.

Medimmune´i-nimeline bioloogiafirma, millele Delatte viitab, on Kutsari väitel tuntud vaktsiinitootja, kellele USA valitsus esitas ka uue gripi vaktsiini tellimuse. "Ta väitis, et viirust hakati selles firmas looma juba 2005. aastal, kuid tegelikkuses isoleeriti uue gripi viirustüvi USAs haigelt inimeselt alles käesoleva aasta märtsis ning alles siis hakkasid seda kasutama ka vaktsiinitootjad," kummutas Kutsar Delatte´i väiteid.

Lisaks seagripile kimbutavad inimesi praegu ka mitmed teised gripiviirused. Ülemiste hingamisteede ägedaid nakkusi põhjustavad ka paragripiviirused, RS-viirused, adenoviirused ja rinoviirused.

Hooajalist grippi on aastate jooksul esinenud ühtlaselt teatud kõikumistega aastate lõikes: näiteks 2007. aastal oli 2832 haigusjuhtu, 2008. aastal 1127 ning käesoleva aasta kümne kuuga on olnud 2157 juhtu.

Seagrippi on tervisekaitseinspektsiooni nakkushaiguste laboris tänavu kinnitatud 130 inimesel.

Praegune aeg on Kutsari sõnul gripi levikuks väga soodne kahel põhjusel: esiteks soodustavad külm ja niiskus organismi vastupanuvõime langust; ning teiseks on sügisel koos suured kollektiivid nii töökohtades kui ka lasteaedades ja koolides ning põhitöö käib suletud ja halvasti tuulutatud ruumides, kus viirustel on levikuks head võimalused.