37-aastane epileptik Aare sai oma tavapärasel apteegikülastusel suure üllatuse osaliseks, sest selgus, et ravim, mida ta iga kuu ostab, on äkitselt 300 krooni võrra kallinenud.

“Täitsa äkki tuli,” ütles Aare, kelle sõnul on hinnahüpe 20-lt 320 kroonile tema jaoks väga halb uudis, kuna tal kulub ravimitele iga kuu kõvasti üle tuhande krooni. “See tehti vaikselt ära, mitte midagi ei teadnud,” sõnas Aare.   

Ravim Orfiril, mida epileptikud on tarvitanud juba aastaid, võeti hiljuti välja nende ravimite nimekirjast, millele on määratud piirhinnad. Selle asemel määras sotsiaalministeeriumi soodusravimite komisjon piirhinna uuele ravimile nimega Convulex, mida pakuti turul veidi odavamalt.

Sotsiaalministeeriumi ravimipoliitika juht Dagmar Rüütel selgitas, et patsientide omaosalus Orfirili ostmisel on suurenenud seetõttu, et turule on lisandunud teisigi samaväärseid, kuid odavamaid valproehapet (toimeaine nii Orfirili kui ka Convulexi puhul) sisaldavaid prepraate.

Vahetus riskantne

Epilepsiavastase liiga presidendi, lastehaiglas epilepsiahaigeid lapsi raviva doktor  Valentin Sanderi sõnul arstid seda uut ravimit oma patsientidele ei soovita, kuna Convulexis on Orfiriliga sarnast toimeainet siiski veidi vähem. “Me ei pea eri firmade toodetud ravimeid võrdseteks ning suhtume vahetusse ettevaatlikkusega. Risk mõjutada haige seisundit on väga suur. Ka väike erinevus võib riskantne olla,” ütles Sander.

Eestis on ligikaudu 9000 epilepsiahaiget, aktiivsel ravil on 7000 inimest.