Tallinna linnakohtu registriosakond saatis trahvihoiatused kaks nädalat tagasi 13 erakonnale: Arenguparteile, Maaliidule, Eestimaa Rahvaliidule (endine Maarahva Erakond), Eestimaa Ühendatud Rahvaparteile, Eesti Kristlikule Rahvaparteile, Eesti Pensionäride ja Perede Erakonnale, Eesti Sinisele Erakonnale, Eesti Sotsiaaldemokraatlikule Tööparteile, Mõõdukatele, Rahvaerakonnale, Tuleviku Eesti Erakonnale, Vene Erakonnale Eestis ja Vene Ühtsusparteile.

Eestimaa Rahvaliit teatas esmaspäeval BNS-ile, et nad esitasid oma aruande esmaspäeval.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja ütles BNS-ile, et linnakohtu registriosakond avaldab andmed erakondadelt aruannete laekumise kohta teisipäeval, sest arvesse lähevad veel need, mis on esmaspäeval postitatud.

1. juulist jõustunud erakonnaseaduse muudatuste järgi peavad erakonnad esitama neid registreerinud kohtu registriosakonnale regulaarselt aruanded erakonnale laekunud vahendite kohta.

Justiitsministeeriumi registrite talituse juhataja Viljar Peep ütles BNS-ile, et erakonnad peavad aruanded esitama igas kvartalis.

Seaduse järgi tuleb valimiste väljakuulutamise järel seda teha koguni kord nädalas, kuid seaduses on viga: nimelt ei kuulutata enam kohalikke valimisi välja nagu riigikogu valimisi.

Peep kinnitas, et erakondadel jäid esitamata kvartaliaruanded, mida tulnuks teha 5. oktoobriks. "Nädalaaruannete nõudmise kohta pole linnakohtus seisukohta võetud," lausus Peep.

Samas võib tema sõnul aruande esitamata jätmise eest erakondi trahvida ka aasta hiljem.

Kohtute registriosakonnad köidavad esitatud aruanded erakonna avalikku toimikusse ja iga soovija võib nendega tutvuda. Avalikesse toimikutesse on köidetud ka erakonna liikmete nimekirjad.

Kui äri- või mittetulundusühingud, sealhulgas erakonnad, ei ole esitanud registriosakonnale seaduses ettenähtud andmeid või esitavad ebaõigeid andmeid, siis võib kohus määrata asjaomase juriidilise isiku igale juhatuse liikmele rahatrahvi kuni 400 päevapalga ehk 16.400 krooni ulatuses.

Trahvimist võib korrata seni, kuni seaduses ette nähtud andmed on esitatud.

Baltic News Service