Eesti poliitikud on keeldunud ametlikest kohtumistest usujuhiga, põhjendades seda poliitilise korrektsusega. „See on paraku üldine tava, kuid sellel väga suurt vahet ei ole,” kommenteeris olukorda dalai-laama Eestisse kutsunud budismi instituudi direktor Sven Grünberg. Niisiis langes Ergma loobumisega ära ka vähemalt üks mitteametlik kohtumine.

Grünberg rõhutas, et ta on Ergma käitumisest väga pettunud. „Inimesed on imelikud, nii palju olen ma oma 54 eluaasta jooksul ikkagi aru saanud. Küll aga oli Ergma puhul näha selget Hiina-hirmu, mis ei ole mitmeski mõttes põhjendatud, ja seda teavad ka tiibetlased,” ütles instituudi direktor. Ta lisas, et kui Venemaa kasutab Eestiga suheldes näpuviibutamise taktikat, siis Hiina pakub Eestile pigem kommi. „Hiina on käitunud kogu aeg niimoodi, et aeg-ajalt käivad Eestis mõned väga kõrged riigitegelased ja lubavad kõike kokku, kuid lõpuks ei toimu midagi. Kui siinpool hakkab jälle rahutuks minema, siis tulevad jälle ja lubavad asju – hoiavad meid niimoodi oma mõjusfääris,” ütles budismi instituudi direktor.

Ühtlasi kinnitas dalai-laama Eestisse kutsunud Grünberg, et usujuht ei soovi külastatavale riigile probleeme. „Dalai-laama on kogu aeg rõhutanud, et tema ei taha kellelegi ebameeldivusi tekitada ning pigem ei lähe sinna, kus see juhtuda võib.”  

Teaduste akadeemias toimuvale kohtumisele dalai-laamaga on Grünbergi sõnul oodata teisi riigitegelasi: mitteametlikult olevat lubanud kohale tulla muu hulgas nii kaitseminister Mart Laar kui ka siseminister Ken-Marti Vaher.

Samuti ei välistanud Grünberg president Toomas Hendrik Ilvese ega peaminister Andrus Ansipi osalemist.

Riigikantseleist kinnitati eile, et peaministri ajakavas kohtumist pole. Laarilt polnud võimalik  kommentaari saada. Vaher ega presidendikantselei kohtumise võimalust ei kinnitanud ega lükanud ümber.

Dalai-laama Eestis

Varem on dalai-laama Eestis käinud kahel korral: 1991. ja 2001. aastal.

1991. aastal kohtus dalai-laamaga mitteametlikult Eesti Komitee esimees Tunne Kelam, kes oli toona koos Tartu ülikooliga ürituse peamisi korraldajaid.

Kümme aastat hiljem kohtus usujuhiga mitteametlikult toonane peaminister Mart Laar.

Enne Eestisse tulekut külastab dalai-laama Prantsusmaad ja suundub meilt edasi Soome.