Eelmisel nädalal selgus, et riigi tegevustoetus rahvusooperile väheneb tuleval aastal 9,7 miljoni krooni võrra ja koondada tuleb ligi 30 inimest. Siis avaldas rahvusooperi peadirektor Paul Himma lootust, et on võimalus olukorra leevenemiseks.

Rahvusooper Estonia nõukogu esimees Eri Klas ütles Päevaleht Online’ile, et tänasest koosolekust midagi rõõmustavat ei selgunud.

„Ma olen ütlemata kurb. Selliseid kogemusi on olnud mitmes riigis, kuid ma pole veel näinud, et niisuguses korralikult töötavas ooperiteatris tehakse selliseid kärpeid,“ lausus ta.

Klasi sõnul on koondamisüleasanne kätte antud ja ära tuleb saata töötajaid nii lava pealt kui alt. „Koondama peab orkestrist, koorist. Koor on niikuinii pisike, kui veel pisemaks jääb, siis hakkab repertuaar kõhnaks jääma. Väga ränk saab olukord olema balletis, kus pealekasv ei ole suur. Praegu see toimib, aga kui näiteks kaks-kolm meest kutsutakse ära, siis pole enam keda esinema panna,“ rääkis Klas.

Koondamistega tuleb alustada igal juhul selle aasta sees. „Mida hiljem seda raskem,“ selgitas Klas, kes ei tahtnud täpsematest numbritest rääkida, rõhutades, et iga numbri taga on inimene.