Riigikontrolli kultuuriministeeriumi puudutavas auditis on rahvusringhäälingu kohta esitatud kaks numbrit ja mõlemad on valed. Veelgi hullem on riigikontrolli arusaam ERR-i suhetest kultuuriministeeriumiga. Riigikontrolli arvates peaks ringhäälingunõukogus istuma kultuuriministeeriumi esindaja ja kogu ERR-i tegevus peaks olema allutatud kultuuriministeeriumi juhtimisele.

Riigikontroll unustab sootuks, et rahvusringhääling peab olema majanduslikult ja poliitiliselt sõltumatu ning lähtuma üksnes seaduses toodud või riigikogu poolt nimetatud nõukogu antud suunistest. Kõik ERR-i arendus- ja muud tegevused kajastatakse meie arengukavas ja see tuleneb otseselt rahvusringhäälingu seadusest. Üheski seaduses pole öeldud, et ERR peab või saab lähtuda oma tegevuses kultuuriministeeriumi tegevuskavast või mõnest teisest strateegiadokumendist. Täiesti vastupidi, ERR-i arengukava, kui see on nõukogu poolt heaks kiidetud, esitatakse kultuuriministeeriumile ainult teadmiseks.

Rahvusringhäälingu uue hoone ehitamise protsess on olnud avalik ja läbipaistev. Riigikogu, võttes vastu Eesti Raadiot ja Eesti Televisiooni ühendava seaduse 2007. aasta jaanuaris, teadvustas (saalis küsimuste ja vastuste vormis ning kultuurikomisjoni koosolekutel) selgelt, et ühendamisel on mõte ainult siis, kui ühendatud organisatsioon saab praeguseks valdavas osas amortiseerunud nelja hoone asemele ühe ja ühise maja. Kahe organisatsiooni ühendamisele paberil peab järgnema ka tegelik ühendamine.

Rahvusringhäälingu nõukogu töös osalevad riigikogu kõigi erakondade esindajad ja kõik otsustusetapid on toimunud nõukoguga kooskõlastatult. Alates avalikust arhitektuurikonkursist kuni kaitseministeeriumi poolt krundi eraldamiseni, mille kiitis heaks ka riigikogu majanduskomisjon.
Millistele arvutustele või andmetele toetub riigikontrolli audiitor, jääb arusaamatuks, sest tegelik vahe hoonepindade suuruses on 11 722 ruutmeetrit. Praegu on rahvusringhäälingu hoonete suletud netopind 29 801 ruutmeetrit, uuel majal peaks tulema ruutmeetreid kokku 41 523.

Lisanduvad ruutmeetrid annavad maa-aluse parkla suurusega 11 000 ruutmeetrit, nõuetele vastavad arhiivid - ca 2000 ruutmeetrit, kaks lisanduvat stuudiot, kokku 1100 ruutmeetrit - täna toodetakse ruumipuuduse tõttu saadet „Ringvaade” Solarise keskuses imepisikesest stuudiost ja lastesaadet „Saame kokku Tomi juures” tehakse vanast laoruumist kohendatud stuudios, jne. Büroopindade arvelt tuleb uues hoones aga kokkuhoidu praegusega võrreldes. Riigikontroll on jätnud täielikult tähelepanuta, et rahvusringhäälingu seadusega on pandud ERR-ile kohustus toota kaht teleprogrammi, aga olemasolevad hooned ehitati ajal, kui eetrisse anti ainult üht. Isegi katusel paikneva antenniväljaku on riigikontroll arvestanud juurde tulevate ruutmeetrite hulka. Ka kolm aatriumi, mis ei vaja kütet ega muud kulu, on sisse arvatud, ei ole vaevutud süvenema üksikasjadesse. On võrreldud võrreldamatuid asju ja tehtud sellelt pinnalt järeldusi.

Veelgi hullem on lugu väitega suurenevatest tegevuskuludest. Auditi aruande tabelis 7 on aluseks võetud ERR-i arengukava ja selles esitatud prognoos majanduskulude suurenemisest vahemikus 2010 kuni 2014. Oleme arvanud, et inflatsiooni tulemusel suurenevad ERR-i kulutused keskmiselt 2,8% aastas ehk aastaks 2014 peaksid meie tegevuskulud kasvama ca 52,5 mln krooni.

Kulude kasvu prognoosil pole aga mingit pistmist ringhäälingu uue hoonega ja selle ekspluatatsioonist tulenevate tegevuskulude kasvuga. Hoopis vastupidi, tänased arvutused näitavad, et ruutmeetrite lisandumine peaks andma hoopis tegevuskulude kokkuhoiu või vähemalt ei tohiks see number praeguste hoonete ekspluatatsioonile kuluvast suurem olla. Sellest ka tagasihoidlik tegevuskulude kasvu prognoos: 2,8%.