Erukindral esitas kohtule avalduse, milles teatas, et kohtuprotsess tema vastu on lavastatud poliitiline intriig, kuna tema kaitseväe juhatajana osutus tüütuks takistuseks korrumpeerunud riigiametnikele.

Kaitsepolitsei ametnikke nimetas Einseln nahkjoplasteks ning kaitsepolitsei juhti Jüri Pihli poliitilise tellimuse täitjaks, kes sai tema vastu algatatud kriminaalasja eest presidendilt riikliku autasu.

Einseln süüdistas kohtus korruptsioonis ja seaduste rikkumises konkreetseid inimesi, nimetades Lennart Merit,

Jüri Pihli, Johannes Kerti, Ants Laaneotsa ja Siim Kallast.

Einseln lubas vajadusel enda kaitseks kohtusse kutsuda Edgar Savisaare, kes tunnistavat, et president Meri tahtis temast poliitilistel motiividel lahti saada.

##Kohtunik Merle Parts ütles Einselnile, et kui tal on esitada materjali kuritegude või korruptsioonijuhtumite kohta, siis võib kohus välja anda määruse nende juhtumite uurimiseks ja kriminaalasja algatamiseks.

Einseln ütles, et need juhtumid on “vanad asjad” ja ta ei suudaks midagi tõestada.

“Eesti riigi Potjomkini külal on varsti lõpp,” ennustas endine armeejuht kohtus. “Rahvas hakkab lõpuks ise otsustama – siis on Kalev koju jõudnud!”

Eile alanud kohtuprotsessil menetletakse üheksa aasta taguseid seaduserikkumisi, kus süüdistatakse peastaabi illegaalse relvaäri väidetavate osalistena endist kaitseväe juhatajat Einselni ja Soome kodanikku Lauri Väino Juhani Ravantit.

Kapo süüdistuse kohaselt on erukindral süüdi teenistusvõimu ületamises, kuna andis Tallinna garnisoni ülema kohal teeninud Manivald Kasepõllule ja peastaabi rahandusosakonna ülema ametis olnud Olev Salustele loa tegelda kaitsejõududes relvade ja laskemoona äriga. Soome relvaärimeest, OY Ultramatic esindajat Ravantit süüdistab kapo relvadega salakaubitsemises.

Kumbki kohtualune ennast süüdi ei tunnista.

Eile oli süüdistatavatest kohtusse tulnud vaid Einseln. Ravanti saatis kohtule faksi, milles teatas, et ei tule kohtusse, kuna tal on kahtlus, et Eesti rikub rahvusvahelist õigust tema kui kohtualuse õiguste suhtes.

Ravanti teatas faksis, et esitas Eesti õiguskantslerile vastava järelepärimise ning ei otsusta Eestisse tulekut enne, kui on sellele vastuse saanud.

Kohus leidis, et Ravanti hoiab tahtlikult kohtust kõrvale ning otsustas alustada protsessi Ravanti tagaselja.

Järgmine kohtuistung peetakse 19. septembril.