Võrreldes mullusega on tänavune linnukevad Valkeri sõnul alanud mõne päeva võrra varem. „Kindlasti ei saa tänavuse kevade kohta öelda, et see oleks erakordselt hiline. Vaatamata pikale talvele jõudsid esimesed linnud tagasi üsna tavapärasel ajal,” sõnas ta.

Lumekupud ja nõiapuu

Botaanik Urmas Laansoo nentis, et kui soojemate talvede korral on Tallinna botaanikaaias esimesi kevadekuulutajatest õitsejaid – näiteks nõiapuud ja näsiniini – näha saanud juba jaanuaris ja veebruaris, siis praegu pole paksu lumekasuka ja külma ilma tõttu õitest veel kippu ega kõppu. „Samas olen kuulnud, et näiteks Mustamäel, Viimsis ja ka Lõuna-Eestis on mõnede majade lõunapoolsetel külgedel lumikellukesed juba väljas ja õitsevad,” viitas Laansoo ning lisas, et esimeste praegusel ajal välja ilmunud lumikellukeste üle ei maksa siiski imestada. „Eks nende õitsemine sõltub kohast ja mikrokliimast, aga sellestki, kas lõunapoolse seina äärest visati talve jooksul lund ära või mitte.”

Samal ajal on Tallinnast umbes 130 kilomeetri võrra lõuna poole jäävas Tartus õitsejatega lood veidi paremad. Tartu botaanikaaia vanemaednik Tiiu Tõnson ütles, et kuigi väljas on veel tohutult paks lumi, on botaanikaaia ühel päikeselisel paljaks sulanud lõunanõlval õide puhkenud kollaste õitega lumekupud. Samuti on botaanikaaias oma õied avanud nõiapuu.

„Niipea kui lumi oli sealt mõned päevad tagasi ära sulanud, hakkasid lumekupud kohe ka õitsema,” rääkis Tõnson ning lisas, et lähipäevadel oodatavad miinuskraadid ja lumi lumekuppudele kui varakevadistele õitsejatele liiga teha ei tohiks. „Natuke võivad nad longu vajuda, kuid päeval on nad tavaliselt jälle püsti,” sõnas Tõnson. „Nii et esimesed kevadekuulutajad juba tõesti õitsevad meil.”

Võidu vaatamine

Homme on linnadevaheline

linnuvaatlus

•• Homme toimub Eesti ornitoloogiaühingu eestvedamisel igakevadine linnadevaheline linnuvõistlus. Võistlusest oodatakse osa võtma kõiki huvi­lisi. Tuleb vaid moodustada kahe- kuni viieliikmeline võistkond ning varahommikul mõnes linnas linnuretkele minna. Nagu ka ürituse nimi viitab, lähevad arves­se üksnes need sulelised, keda vaadeldi linnapiiridest lahkumata.

•• Ürituse üks korraldajaid Tarvo Valker ütles, et ettevõtmise eesmärk on juhtida ini­mes­te tähelepanu linnakeskkonna linnurikkusele ning ala­nud rändlindude saabumisele.

Võistluse reeglid

•• Linnuliik läheb kirja, kui seda näeb või kuuleb linna piirides üle poole võistkonna liikmetest (2-st 2, 3-st 2, 4-st 3 jne). Helikandjate kasutamine lindude peibutamiseks on keelatud, isetehtud hääled (nt vilistamine) on lubatud.

•• Oma võistlustulemused tuleks saata juba samal päeval kella 16.00-ks e-postiga aadressil tarvo.valker@gmail.com. Kokkuvõttes peavad sisalduma vaatlejate nimed, linna nimi ja vaadeldud linnuliikide nimekiri.