Nimelt võis juba augusti alguses toimunud esimese lugemise hääletusest välja lugeda põhimõttelisi jõujooni. Nii IRL-is kui ka Reformierakonnas on üks konkreetne ESM-i vastane (vastavalt Juku-Kalle Raid ja Igor Gräzin) ning esimesena nimetatud parteis ka päris palju kahtlejaid – eelkõige oleks muret tekitanud nn kampsunite tiiva esindajad Tõnis Lukas ja Andres Herkel.

Nende vastuhääled viinuks koalitsioonihäälte arvu 52-ni. Kuna aga Mart Laar taastub veel Tartus ja esimesel lugemisel ei hääletanud ka näiteks kohal viibinud Erki Nool (IRL) ega Tarmo Leinatamm (Reformierakond), siis oligi õhus hirm, et piisav arv hääli jääb saavutamata.

Opositsioonist oleks tulnud ehk mõned sotsiaaldemokraatide hääled, kuid mitte esialgse rahandusministeeriumist saabunud eelnõu toeks. Augusti alguses näitasid oma meelsust koalitsiooniga koos hääletades Rannar Vassiljev, Andres Anvelt, Mart Meri, Sven Mikser, Indrek Saar ja Eiki Nestor. Kuid kõik need hääled võinuks ära kukkuda lõpphääletusel, kui valitsusest tulnud eelnõu oleks põhimõtteliste muudatusteta läbi surutud.

„Sotsiaaldemokraadid kindlasti ei saa toetada eelnõu vastuvõtmist esitatud kujul,” ütles Vassiljev kõnepuldist, kuid vajutas siiski vastupidist nuppu, lootes rahanduskomisjonis, mille aseesimees ta on, muudatusi saavutada.

Keskerakondlaste seisukoht on küllalt üksmeelne „ei” ja ka nn demokraatide ühendus (Keskerakonnast välja astunud liikmed) on pigem skeptilised.

IRL-i liikme Sven Sesteri juhitud rahanduskomisjon sundis aga reformierakondlased esialgsetest arvamustest taanduma ning see tõi eelnõule tõenäoliselt tagasi eespool mainitud sotsiaaldemokraatide hääled ja garanteeris ka IRL-i fraktsiooni üpris ühise seisukoha (Raid välja arvatud). Seega võib Laar rahulikult ennast edasi ravida ja tänast istungit telerist jälgida.