Rootsi ajakirjanikele pandi esilinastuse uks lukku. “Tahame ennekõike kutsuda Saksa ajakirjanikke,” teatas filmi tootjafirma ajalehele Expressen. “Te olete teretulnud siis, kui filmi hakatakse näitama Rootsis. Meil on nii palju külalisi, et teile ei jätku ruumi.”

Reisiparvlaev Estonia uppus 28. septembril 1994, viies kaasa üle 800 inimese. Rabe, kelle raamatu alusel valmis Hollywoodi reĻissööri Reuben Lederi film, on seni veendunud, et Estonia uppus pommiplahvatuse tõttu. Rootsi, aga ka Eesti ja Soome võimud püüdvat laeva hauarahu sildi all vaid tõde kinni mätsida, leiab ta.

Ebausutav lugu

Põnevusfilmiga loodab Rabe saavutada seda, et Estonia hukku hakataks uuesti uurima. Ainsa omaste ühendusena oli esilinastusele kutsutud laeva ülestõstmist nõudev SEA (Stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga – e.k Estonia ohvrite ja omaste sihtasutus). Teine omasteühendus, mis Rabe pommiteooriat ei toeta, kutset ei saanud. “Kui mind ka oleks kutsutud, oleksin kaua kõhelnud,” kinnitas selle juhte Allan Sooman Rootsi uudisteagentuurile TT. “Film on ebaeetiline,” kinnitas ta Dagens Nyheterile. Ajaleht rääkis ka inimestega, kes esilinastusel viibisid, saades vaid napisõnalisi vastuseid. “Film ei tundu usutav,” teatas üks neist.

Filmiteemaline internetiportaal võrdleb oma kommentaaris filmi teise poliitilise thrilleriga – Oliver Stone’i “JFK”, mis püstitab konspiratsiooniteooria president Kennedy tapmise kohta.

Saksa mõjukad ajalehed on kajastanud “Balti tormi” esilinastust napisõnaliselt. Westdeutsche Allgemeine Zeitung ja Frankfurter Allgemeine Zeitung avaldasid kahe-kolmelõigulised lühiülevaated filmist, mis 16. oktoobril seal kinodes jooksma hakkab.

Kriitikud kurjustavad

Kurjalt kirjutab “Balti tormi” väärtustest agentuuri AP arvustus “Minu armsa rootslase lähivõte”. “Tundmatu Hollywoodi lavastaja Reuben Leder püüab teise klassi telefilmi panna kli‰eelikult killer in action Ļanri. Ta kujutab ajakirjaniku ja rootslase vahelist sentimentaalsust Ļestikate dialoogidega, mis ei kõla selliste staaride nagu Jürgen Prochnow, Greta Scacchi ja Ameerika tumedat kuju mängiva Donald Sutherlandi suus usutavana. Jääb kasutamata ka heade saksa näitlejate Suzanne von Borsody, Jürgen Tarrachi ja Axel Milbergi potentsiaal. See film on nagu lollide meelelahutus.”

Rootsi ja ühtlasi kogu Skandinaavia kinokett Scanbox pole ikka veel otsustanud, kas filmi kinodes näidata, kuigi õigused selleks on ostetud. Scanboxi esindaja Kristina Pesznecker käis ka ise esmaspäeval Berliinis filmi vaatamas. “Kui see ei sisalda spekulatiivseid stseene, näitame seda meelsasti,” teatas ta enne esilinastust. Eestisse peaks “Balti torm” jõudma novembri keskel.

Rootsi kinodes võib film parimal juhul esilinastuda alles tuleval aastal, kuid kui Rabe peaks siis ise Rootsi saabuma, ootab teda ees politsei. Hauarahu rikkujana on ta Rootsis tagaotsitav. Filmi tootmine maksis kokku 8,9 miljonit eurot (139 miljonit krooni), millest neljandik tuli Saksa riigilt.