Elukutseliste eesti tuukrite Kaido Peremehe ja Jaan Joandi sõnul pole Estonia vrakile sukeldumises midagi ohtlikku ja keerulist, kuid olenevalt aparatuurist võib see tuukrifirmalt tellides maksta üle miljoni krooni päevas.

Peremehe ja Joandiga on nõus ka piirivalve tuuker Oleg Laskovnev, kelle sõnul võiksid ka piirivalve tuukrid vaevata Estonia vrakile sukelduda.

Tuukrite hinnangul võib Bemisel kuluda Estonia vraki veealusteks uuringuteks 5–10 päeva.

Olenemata sellest, et Bemis on multimiljonär, rahastavad tema ettevõtmist mitu anonüümset annetajat, kelle nimesid Bemis ei soovi avalikustada.

Varem on Bemis ajakirjandusele tunnistanud, et üks annetajatest andis talle vraki uurimiseks 100 000 USA dollarit (u. 1,7 miljonit krooni). Bemise sõnul ei rahasta reisilaeva Estonia ehitanud Saksa laevafirma Meyer Werft sukeldumist.

Bemis ütles Eesti Päevalehele, et loodab minimaalsete kulutustega hakkama saada seetõttu, et kasutab Estoniale sukeldumisel endale kuuluva tuukrifirma ja tuukrikooli varustust ning tuukreid. "Meie käsutuses on maailma hetkel moodsaim tuukrivarustus," kinnitas Bemis.

Kaido Peremehe sõnul on Bemisele kuuluv The Ocean Corporation maailma üks prestiizhikamaid sukeldumiskoole. "Usun, et neil on tõesti moodsaim tehnika," lausus Peremees.

Eesti tuukrite sõnul valitseb Estonia vraki ümber pilkane pimedus, seal on 2–4 kraadi sooja ning palju kalu. "Laevavrakid tõmbavad kalu ligi," lausus Peremees. "Nende juures on alati rohkem kalu kui mujal meres."

Estonia vrakk asub sügavuses, kuhu tuleb minna tuukriülikonnas. Hobisukeldujast akvalangistid võivad sinna sukelduda vaid vähesteks minutiteks, sest neil ei jätkuks kaasasolevates balloonides piisavalt õhku.

Kui tuukrid võivad sellises sügavuses olla 4–6 tundi, siis akvalangistil jätkuks õhku vaid 5–15 minutiks.

"Selle ajaga ei jõuaks seal midagi teha," lausus Peremees. "Praktiliselt tuleb tal vrakile jõudes kohe jälle pinnale tõusta."

Kinnitamata andmetel asub Bemise uurimislaev Estonia hukkumispaiga poole teele kas täna või homme. Täpset kuupäeva, millal tema meeskond vrakile sukelduda kavatseb, Bemis ei avalikusta.

Gregg Bemis – ameerika Don Quijote

* Gregg Bemis juunior on 72-aastane pensionile jäänud USA miljonär, kellel on enda sõnul "Don Quijote kompleks" – ta tahab võidelda tuuleveskitega.

* Estonia ja Lusitania vrakkide kõrval on Bemise kolmas tuuleveski USA osariigi New Mexico poliitika. Novembris üritab ta kandideerida osariigi parlamenti, kuhu ta on varem ebaõnnestunult pürginud juba kolmel korral. USA põhjaosas asuvas New Mexicos on tugevalt võimul demokraadid, kuid Bemis on vabariiklane.

* Varanduse hankis Bemis ärimehe ja investeerijana. Ta on olnud ligi 40 firma sünni juures, millest tähtsaimad tegutsevad energia- ja pakenditööstuse valdkonnas.

* Huvi merenduse vastu päris Bemis isalt, kes tuli kolm korda purjetamises USA meistriks. Bemis juunior on Texases asuva profisukeldujate kooli juhatuse esimees.

* Laevavrakkide uurimise kõrval huvitub Bemis jalgpallist. Ta on asutanud seenioride jalgpalliklubi Dinosaurused, kus ta on treener ja ühtlasi vanim mängija.

* Gregg Bemis juunior on abielus. Tal on kuus last ning 11 lapselast.

Allikas: Helsingin Sanomat