Iraa­gi par­la­mendi tä­na­se ot­su­se jä­rel saab sel­geks, kas ja­la­väe­rühm Estp­la-18 sõidab Iraa­ki mis­sioo­ni­le ja võtab ei­le ko­ju jõud­nud Estp­la-17 töö üle. Iraa­gi rah­vae­sin­da­jad hää­le­ta­vad eel­nõu, mis vo­li­tab riigi va­lit­sust te­ge­le­ma Iraa­gis pai­kne­va­te mit­te-USA väeüksus­te­ga: Suur­b­ri­tan­nia, Aust­raa­lia, Ru­mee­nia, Ees­ti, El Sal­va­do­ri ja NA­TO vä­ge­de­ga.

Mis­sioo­nilt naas­nud Eesti sõ­du­ri­te sõnul hak­kab Iraa­gis töö lõppe­ma. „Meie mis­sioon näi­tas, et seal po­le enam eri­ti mi­da­gi te­ha,” ütles Mar­ko Ots, kes äs­ja Iraa­gist ta­ga­si jõudis.

Kaitsejõudude peas­taa­bi ülem Nee­me Vä­li kin­nitas, et mis­sioo­nil käi­nud rüh­mal ot­sest la­hin­gu­kon­tak­ti pol­nud­ki. „Sõdu­­­rid te­ge­le­sid roh­kem n-ö peh­me­te töö­de­ga – vaa­ta­sid, et üle­se­hi­tus toi­miks, ning jäl­gi­ti eri­ne­vaid aren­gup­ro­jek­te,” sõ­nas Vä­li.

Riigikogu mandaat

•• Parlament andis mandaadi

Riigikogu otsustas eelmisel kolmapäeval Eesti kaitseväe missiooni Iraagis pikendada juhul, kui Iraak saadab selleks palve või sõlmitakse vägede staatuseleping, mida nüüd oodataksegi.