Paltsi ütlust mööda võib kasuahnete ettevõtjate tegevusel näha kahte sorti tulemit. “Esiteks võib ettevõtja huvi langeda kokku avalikkuse huviga,” ütles Palts. Ta tõi näiteks, kui ettevõtja toetab Riigikogus mõne seaduse liikumist ja see seadus on üldiseks hüvanguks. “Sellises tegevuses ei näe ma midagi halba,” ütles Palts.

Tema hinnangul on hukkamõistmist väärt see, kui toetuse eest ostetakse erilisi õigusi. “Näiteks oodatakse nn suunatud riigihankeid,” selgitas Palts.

Eesti Ehituse juhatuse esimees Toomas Luman annab ametlikult igal aastal ettevõtjasõbralikule Reformierakonnale 100 000 krooni. Kinnitamata andmetel on Luman toetanud ka teisi, nii-öelda pehmemat maailmavaadet esindavaid erakondi, kuid ei soovi avalikkuse ees enda nime seostamist nende parteidega.

Keskerakondliku majandus- ning teede- ja sideministri Liina Tõnissoni juhitav ühendministeerium on plaanis kolida Lumani firma Eesti Ehituse valmivasse Liivalaia tänava majja.

Toomas Lumanilt Äripäeval kommentaari saada ei õnnestunud.

Samuti on kinnitamata andmetel Merko nõukogu esimees Toomas Annus toetanud rahaliselt ja väikeste teenetega mitmeid erakondi. Ametlikes rahastamise aruannetes tema ega tema ettevõtete nimi ei kajastu.

Annus on öelnud Äripäevale, et ei soovi kommenteerida enda rolli erakondade rahastamisel.

Tiit Vähi firma Silmet rahastas eelmisel aastal Rahvaliitu ja Res Publicat. Tänavu Silmeti nime erakondade toetajate nimekirjades pole.

Keskerakondlik majandus- ning teede- ja sideminister Liina Tõnisson on kinnitanud, et riik toetab Tiit Vähi plaani rajada Sillamäele sadam, kus riigil oleks osalus.

“Keskerakonnaga on meil hea koostöö inimlikul pinnal, mis ei seostu teenete eest maksmisega,” ütles Vähi.

Rahulolu Sillamäele sadama ehituse plaaniga on Äripäevas väljendanud ka Viru Keemia Grupp, kes läinud valimistel 1999. aastal oli Isamaaliidu rahastaja, kuid nüüd toetab Keskerakonda.