Juhatuse liikmete Tiina Kangro, Tarmo Krimmi ja Anneli Viita ühisavalduses märgitakse, et ETV peab sellist ühepoolset otsust ebaseaduslikuks ning Ringhäälingu Saatekeskuse AS-i juhatuse pädevust ületavaks.

ETV tehnika-ja tootmisdirektor Tarmo Krimm ütles BNS-ile, et ETV on tehnilisest valmis PAL-ile minema, kuid soovib, et saatekeskus signaali edastamist SECAM-is jätkaks.

Tema sõnul selgub neljapäeva hommikul, kas ETV jätkab SECAM-i signaali kasutamist või mitte. "Igal juhul teeme nii, et vaatajate huve mitte kahjustada," kinnitas Krimm.

Kui ETV edastab signaali SECAM-is aga saatekeskus PAL-is siis kvaliteetset heli ja pilt televaatajad jälgida ei saa.

ETV sunniti neljapäevast terves Eestis üle minema ülekandestandardile PAL, sest ringhäälingu saatekeskus lõpetab sideameti soovitusel SECAM-i kasutamise. Praegu töötab SECAM-is vaid ETV saatja Pärnus.

"ETV otsustab ise, millises formaadis töötada ja selleks ei anna meile keegi korraldusi," ütles kolmapäeval BNS-ile Barcelonas viibiv ETV peadirektor Toomas Lepp.

ETV juhatus pole Lepa sõnul ülekandestandardi vahetamist otsustanud."Enne me seda ei tee, kui kas või ühe teleriga on signaali vastuvõtmisel probleeme," teatas Lepp.

Varasemate kokkulepete järgi pidi ETV PAL-süsteemile minema 1. novembrist, kuid teatas paar päeva enne seda ringhäälingunõukogule, et üleminek tuleb neist mittes?ltuvatel tehnilistel põhjustel edasi lükata.

Kontrollimaks ETV kahtlusi, nagu häiriks PAL süsteemile üleminek Valgjärve saatja piirkonnas Lõuna-Eestis oluliselt vastuvõtu kvaliteeti, korraldasid sideamet ja ringhäälingu saatekeskus teisipäeval kontrollmõõtmise.

"Mõõtmine näitas, et PAL-süsteemile üleminek ei too kaasa vastuvõtu tingimuste halvenemist Valgas, Viljandis, Võrus ega Tartus," teatas kultuuriministeeriumi pressiesindaja.

Nõupidamisel kultuuriministeeriumis märgiti tema sõnul, et Viljandis ja Tartus võivad esineda üksikud halvendatud vastuvõtuga tsoonid piiparside mastide lähipiirkonnas.

Vastuvõtukvaliteet neis piirkondades on aga sideameti kinnitusel sarnane nii uues PAL-süsteemis kui ka endises SECAM-süsteemis.

"Sellest lähtudes konstateerivad nii ringhäälingu saatekeskus kui ka sideamet, et PAL-süsteemile üleminekul vaatajate vastuvõtutingimused ei halvene," ütles kultuuriministeeriumi pressiesindaja.

Ühtlasi lubasid sideamet ja ringhäälingu saatekeskus Tartus alates kolmapäevast ja Viljandis alates 15. novembrist halvendatud vastuvõtuga piirkondades rakendada täiendavaid saatjaid, mis olukorda parandavad.

"Koosolekul osalenute üksmeelse hinnangu kohaselt ei ole mingit põhjust PAL-süsteemile üleminekuga viivitada ning alates neljapäevast lülitab ringhäälingu saatekeskus kõik oma saatjad SECAM-süsteemilt üle PAL-süsteemile. Samal päeval läheb PAL-süsteemile üle ka TV1 oma saatjatega," seisab kultuuriministeeriumi pressiteates.

ETV tehnika-ja tootmisdirektor Tarmo Krimm ütles BNS-ile, et mitte tekitada eetris häiret, peab ka ETV signaali väljastama PAL-is. "Üritan leida riigivõimu esindajat, et seda kõike edasi lükata," lausus Krimm.

Krimmi sõnul tehti küll mõõtmised, kuid neid pole veel analüüsitud ja SECAM-ist loobumine oleks ennatlik.

Eelmise aasta lõpus tehtud uuringu järgi kasutas PAL-süsteemi mitte vastu võtvaid vanemat tüüpi telereid kolm protsenti televaatajatest. Krimmi hinnangul on see näitaja ilmselt nüüdseks mõnevõrra veelgi vähenenud.

Kanal 2 teatas, et läheb lõpetab vastavalt sideameti otsusele SECAM-i kasutamise Lõuna-Eesti piirkonnas. Seetõttu on alates neljapäevast Kanal 2 nähtav PAL-süsteemis ka Valgejärve, Võhma ja Põltsamaa saatjate teeninduspiirkonnas. Teistes saatjates läks Kanal 2 PAL-ile üle alates 30 juunist. Aasta tagasi sõlmisid Eesti telekanalid ja ringhäälingu saatekeskus lepingu minna käesoleva aasta juunis kogu Eestis ühiselt üle PAL-süsteemile. Saatekeskus investeeris vajalike muutuste läbiviimiseks kultuuriministeeriumi kinnitusel kolm miljonit krooni.

Ainsana on lepingust kinni pidanud ja PAL-süsteemile üle läinud TV3. ETV on ülemineku edasi lükanud, tuues põhjuseks neist mittesõltuvad tehnilised asjaolud. Kanal 2 ja TV1 on kinnitanud valmisolekut minna PAL-süsteemile üle samal ajal ETV-ga.

Kultuuriministeeriumi kantsleri Margus Allikmaa s?nul oli ümarlaua üheks eesmärgiks korrastada meediaturgu, tagades võrdsed konkurentsitingimused k?igile telekanalitele, nagu see on ka riigi kohustus.

Kohtumisel osalesid peale Allikmaa teede- ja sideministeeriumi asekantsler Tõnu Naestema, sideameti peadirektor Jüri Jõema, saatekeskuse juhatuse esimees Rein Ruudi, ringhäälingu nõukogu esindaja Andres Taklaja, TV3 tegevdirektor Andres Jõesaar, TV1 juhatuse esimees Vallo Toomet, ringhäälingute liidu esimees Urmas Loit, kultuuriministeeriumi osakonnajuhataja Peeter Sookruus ja kantsleri abi Liis Veersalu.

ETV esindajana oli kutsutud kohtumisele Toomas Lepp, kes viibis aga sel ajal Hispaanias.

Baltic News Service