Tulevast aastast kallinevad hambaraviteenused vähemalt kümme protsenti, sest vastavalt Euroopa Liidu direktiivile tõstetakse meditsiiniseadmete käibemaks seniselt viielt protsendilt 18 protsendini.

Eesti hambaarstide liidu juhatuse esimehe Kristjan Gutmanni sõnul tõusevad hambaravi teenuste hinnad seoses seadmete hinna kallinemisega vähemalt kümme protsenti. “Konkreetse teenuse hinna tõus sõltub sellest, kui palju materjali kasutatakse,” ütles Gutmann. Lihtsad protseduurid, mis ei hõlma näiteks plommi panemist, ei pruugi eriti kallineda. Küll aga võivad oluliselt kallimaks muutuda teenused, mille puhul kulub rohkem tarvikuid, näiteks terve hamba ülesehitamine.

Gutmanni sõnul sõltub palju ka sellest, kuidas tarvikute hulgimüüjad hakkavad uues situatsioonis hinda kujudama.

Prillide hind ei tõuse

Hambaarst Lauri Siiaki sõnul tuleb arvestada, et meditsiinimaterjalid ostetakse samade hindadega mis teistes Euroopa Liidu maades, mistõttu on paratamatu ka meie teenustasude tõus.

“Muuseas tõuseb hambaarstitoolide, röntgeni, sterilisaatori ja plommide pealt makstav käibemaks,” ütles hambatehnik Uno Kütt. Tema sõnul kallineb hambakrooni hind 1000 kroonilt umbes 1180 kroonile.

Gutmann kinnitas, et hambaarstidel ei ole kavas tarvikute kallinemise varjus hakata kunstlikult hambaravi hinda üles kruvima. Samas arvas hambaarst, et ravihinna tõus tema klientide käitumist ei mõjuta. “Tervis ongi kallis vara,” kommenteeris ta.

Hambaravi hinnatõusu mõjutab 2007. aasta 1. jaanuarist jõustuv käibemaksuseadus, mille kohaselt meditsiiniseadmete viieprotsendine käibemaks tõuseb 18 protsendini. Sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna juhataja Heidi Gili sõnul oli muudatuse põhjuseks see, et seadus viidi vastavusse Euroopa Liidus käibemaksu reguleeriva direktiivi nõuetega. 

“Direktiivi kohaselt on lubatud käibemaksumäära vähendada meditsiiniseadmetel, abivahenditel ja muudel sellistel tarvikutel, mida tavapäraselt kasutatakse puude leevendamiseks või raviks ja mis on mõeldud puudega inimese isiklikuks tarbeks,” täpsustas Gil.

Endiselt viiele protsendile jääb muuseas vaktsiinide, kontaktläätsede, nägemist korrigeerivate prillide prilliklaaside ja ortopeediliste abivahendite pealt makstav käibemaks – seetõttu ei tõuse ka nende toodete hind üksikisikule.

Hambaravi hüvitis

•• Alla 19-aastastele on hambaravi tasuta. Oluline on, et hambaarstil oleks haigekassaga sõlmitud leping. Kui leping puudub, siis peab lapsevanem ise maksma ning tagasi seda raha haigekassalt ei saa.

••Täiskasvanutel on õigus saada tasuta vaid vältimatut abi, mida osutatakse siis, kui abi edasilükkamine või selle andmata jätmine võib põhjustada abivajaja surma või püsiva tervisekahjustuse. Seda, kas tegemist on vältimatu abiga, otsustab arst.

Haigekassa hüvitab aastas kindlustatule hambaravi alljärgnevas määras:

•• üle 19-aastasele inimesele

150 krooni,

•• rasedale 450 krooni,

suurenenud hambaraviteenuse vajadusega isikule 300 krooni,

alla üheaastase lapse emale

300 krooni.

•• 63-aastastel ja vanematel ning vanaduspensionäridel on võimalik taotleda hambaproteeside hüvitist.

•• Hambaraviteenuse hüvitist saab taotleda ka kuni kolm aastat tagantjärele.