Konverents toob kokku 19 riigi analüütikud ja eksperdid. Riigikogu konverentsisaalis toimuval kahepäevasel käsitletakse julgeolekuasutuste parlamentaarse kontrolli aktuaalseid teemasid, teatas Riigikogu pressitalitus.

Riigikogu julgeolekuasutuste järelvalvekomisjoni esimehe Jaanus Rahumägi sõnul on tegemist kõrgetasemelise konverentsiga, kus esinejate ja osavõtjate hulgas on nimekad julgeolekueksperdid ja analüütikud nii Euroopast kui ka väljastpoolt.

Julgeolekuasutuste parlamentaarsel järelvalvel on oluline tähtsus üldsuse arvamuse kujundamisel julgeolekuteenistuste suhtes nii konkreetses riigis kui ka väljaspool,“ selgitas Rahumägi.

Konverentsil arutatakse julgeolekuasutuste parlamentaarse kontrolli aktuaalseid probleeme: mittedemokraatlike riikide julgeolekuasutuste tegevust massilise inimõiguste rikkumise tööriistana; parlamentaarse kontrolli kaasaegseid väljakutseid ja nõudmisi; järelvalvekomisjonide suhteid avalikkusega ning Euroopa ühiseid põhimõtteid luure ja vastuluure järelvalves.

Konverentsil võetakse lõppdokumendina vastu Tallinna deklaratsioon.

Esinejate hulgas on USA Rahvusvahelise Rakendusteaduste korporatsiooni analüütik professor Frank J. Sparhawk, Šveitsi luureagentuuri direktor Markus R.Seiler, Saksa Liidupäeva G-10 komisjoni esimees Hans de With, Ukraina presidendi juures tegutseva Avaliku Halduse Riikliku Akadeemia liige Georgij Potšeptsov, Euroopa Nõukogu Inimõiguste kohtu liige Rait Maruste

 Konverentsil esinevad ka kaitseminister Jaak Aaviksoo, õiguskantsler Indrek Teder ja kaitsepolitseiameti peadirektor Raivo Aeg.