Läänemere strateegia on suunatud eeskätt neile ühenduse liikmesriikidele, mis on huvitatud tugevamate ja senisest avatumate sidemete loomisest Euroopa Liidu Läänemere piirkonnas. Strateegia näeb ette Läänemere piirkonna riikide koostööd erinevates valdkondades, sealhulgas energeetikas, et vähendada piirkonna energiasõltuvust Venemaast, samuti on strateegia eesmärgiks Läänemere keskkonna kaitsmine.
"See on algatus, mis sai alguse viis aastat tagasi minu raportist Euroopa Parlamendi Balti sõprade grupile, ja mis kasvas edasi Euroopa Parlamendi raportiks, mille viis vastuvõtmiseni kaks aastat hiljem Alexander Stubb," ütles president Toomas Hendrik Ilves.
"Euroopa Liidu Läänemere strateegia annab Läänemere-äärsetele riikidele võimaluse ohjad enda kätte haarata," lisas Ilves.
"Mina näen siin kolme suuremat eesmärki. Esiteks, Läänemere kvaliteedi parandamine. Teiseks, soov maksimaalselt ära kasutada, arendada ja suurendada Euroopa Liidu nelja vabadust – inimeste, tööjõu, kapitali ja teenuste vaba liikumist regioonis. Kolmandaks, uute sünergiate ja koostöövormide loomine."
Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Marko Mihkelson ütles Eesti Päevaleht Online’le, et strateegia heakskiitmine on oluline samm selle teostamise suunas.
"Selle rakendamiseks tuleb palju tööd teha," sõnas Mihkelson.
Mihkelson lisas, et Nord Streami ümber käiv arutelu näitab, kuivõrd vajalik on Euroopa Liidu riikide omavaheline koostöö vajalik.