Seekordne Euroopa suurte järvede sümpoosion (ELLS) kestab 11.-15. septembrini ja keskendub eelkõige järvede ökosüsteemidele ning analüüsib nende ökoloogilist ja sotsiaal-majanduslikku olukorda. Konverentsi peamine eesmärk on kogemustevahetus teadlaskonna ja praktikute vahel.

"Mitmed konverentsiettekanded on tänavusel sümpoosionil pühendatud Peipsi järvele," ütles Peipsi Koostöö Keskuse juhatuse esinaine Gulnara Roll. "See on ka mõistetav, sest Peipsi järv on Euroopa suurim piiriveekogu ning suuruselt neljas järv Euroopas, seega on väga oluline
riikide- ja organisatsioonidevaheline koostöö Peipsi järve majandamisel."

Ühe olulisema ühistöö näitena tõi Roll aastail 2003-2005 valminud Peipsi järve veemajandusprogrammi, mille kinnitasid nii Eesti keskkonnaministeerium kui ka Venemaa loodusressursside ministeerium. "Programmi üheks eesmärgiks on parandada Peipsi järve vee kvaliteeti, vähendades järve sattuva reostunud vee hulka," ütles Roll.

Tartus Atlantise konverentsikeskuses toimuva Euroopa suurte järvede sümpoosioni korraldavad Eesti maaülikool, Joensuu ülikool (Soome) ja Peipsi Koostöö Keskus. Sellest võtab osa ligi 200 suurte järvede uurimisega tegelevat teadlast ja praktikut eelkõige Euroopa riikidest, Venemaalt ja Valgevenest.