TOOMAS PIRN

Rahvusvaheline konkurss Jõelähtme prügila projekteerimiseks ja majandamiseks kuulutatakse välja eeldatavasti tuleva aasta algul. Plaanitav jäätmekäitluskompleks peab valmima hiljemalt 2001. aasta juuniks, Pääsküla prügimäe sulgemise ajaks.

Keskkonnaameti jäätmekäitlusosakonna juhataja Jüri Terase sõnul on veel mõningaid lahtisi otsi ja Jõelähtme vallaga lahendamata küsimusi, kuid üldjoontes on prügila rajamise plaanid selged.

"Tehtud on keskkonnaekspertiis ja detailplaneering. Uuringute kohaselt tuleb maapind tihendada ja kindlustada, isoleerimisel ja vee ärajuhtimisel arvestatakse rangelt euronõudeid," ütles Teras.

"Praegu diskuteeritakse majandusmudeli üle. Linnaeelarves ei ole uue prügila jaoks raha ette nähtud, ilmselt tuleb kaasata välisraha," tõdes Teras. Tema hinnangul tuleb võimalikes investeerijais huvi äratamaks plaanitud 51-protsendilist linna osalust vähendada. "Kuid selleks, et säiliks kontroll, peaks linnale jääma üle kolmandiku."

Esialgu Jõelähtme prügila täituvusajaks plaanitud 25 aastat võib pikeneda. "25 aastat arvestati eeldusega, et see jääb linnale ainukeseks, kuid Harjumaa on tulnud välja ideega rajada prügila ka Ohtu rabasse," sõnas Teras.

Terase kinnitusel on huvi prügilaprojekti investeerimisse suur. Projekti vastu on huvi tundnud üks Hollandi ja üks Saksa firma, samuti meilgi prügimajandusega tegelev Rootsi firma Ragnsells.

Huvitatuid on ka kohalike ettevõtjate seas. Parima peab selgitama uue aasta algul korraldatav konkurss, komisjon langetab otsuse võistlevate firmade poolt esitatud nägemuste alusel, teatas Teras.

Jõelähtme tulevane jäätmekäitluskompleks hõlmab 68-hektarilist maa-ala, kuhu mahutatakse komposteerimisväljak, kontorid, kaalumajad, hakkepuidutsehh ja sorteerimisjaamad.

Jõelähtme abivallavanem ülo Laanemets ütles, et valla maadele prügila rajamise ideed on arutatud kuus-seitse aastat. Laanemetsa sõnul asuti uuele prügilale kohta otsima juba 15 aasta eest. "Toona kaaluti kõik variandid läbi ja jäädi lõpuks Jõelähtme juurde," ütles abivallavanem, kes avaldas arvamust, et tagatud peaks olema keskkonnaohutus ja eurostandardile vastav projekt.

Pääsküla prügimäe rekultiveerimine - katmine, veepuhastus, veeseire - viiakse läbi euroreeglite kohaselt, EAB on ladustamishinna sisse programmeerinud ka tulevased sulgemiskulud, rääkis Teras. Ta tõdes, et Pääsküla prügila on laienenud Saku valla maadele, linna poole laieneda ei ole enam võimalik.