Tema abikaasa Jo Jones võrdles karja hävitamist lähedase perekonnaliikme surmaga. Loomakari tapeti püssilaskudega. Poolteist tundi kestnud tulistamise ajal viibis Joneside abielupaar toas kinniste uste ja akende taga. Nad keerasid küll põhja, kuid sellest hoolimata kuulis abielupaar, kuidas tulistati armsaks saanud loomi.

”Ma ei sooviks seda, mis me läbi oleme elanud, ka oma suurimale vaenlasele,” üles farmer ajalehele The Times.

Joneside sõnul röövis piimakarja hävitamine neilt kõik, mille nimel nad seni olid elanud. ”Pole oluline, kui palju me hüvitust saame. Sest raha ei suuda asendada neid lehmi, kelle ma kaotasime,” ütles Winston Jones, kelle vanaisa farmi 80 aastat tagasi rajas.

Lihuniku saabumine tekitas sügava masenduse nende 10-aastasel tütrel Lottie’l.

Tüdruk saadeti tapmise ajaks naaberfarmi, sest veterinaarametnik keeldus lapse juuresolekul veretöö alustamisega.

Lottie oli pisikesest lehmadega ninapidi koos ning teadis kõiki loomi hüüda nime pidi. Tüdruk desinfitseeriti ja pani lahkumisel selga puhtad riided, kuid vanemad ei tohtinud teda hüvastijätuks emmata ega suudelda.

PRANTSLASED INGLASTE PEALE VIHASED. Inimesed langesid shokki ka Prantsusmaal Mayenne’i departemangus, kus La Baroche-Gondouini küla lähedal asuvas farmis avastati esmaspäeval esimene taudijuhtum.

”Mis neile inglastele sisse on läinud? Algul hullulehmatõbi, nüüd suu- ja sõrataud,” ütles La Baroche-Gondouini küla lähedal asuva farmi omanik Noelle Coquelin ajalehele Times.

Coquelini farmis kasvab 110 lehma, piimafarm on tema pere peamine sissetulekuallikas olnud juba kolm põlvkonda.

”Me oleme kõik paanikas, sest meie farm asub nii lähedal sellele farmile, kus taud puhkes,” ütles ta.

Farmer mõtleb võimalikust tagajärjest: ”Me peaksime loobuma ja farmi maha müüma. Kõik lehmad sündisid siin, me elame nendega koos ja ei suudaks taluda, kui nad kaotame.”

Taudi puhkemine tekitas prantslastes viha inglaste ja Suurbritannia vastu.

”Paljud minu kunded ütlevad, et inglased käivad neile närvidele. Mõned neist teevad nalja, kuid mõned mõtlevad seda tõsiselt,” ütles Mayenne’i linnas asuva kohviku Café de France omanik Bernard Bois.

Mayenne’is on taud mõjunud halvavalt ka inimeste omavahelisele läbikäimisele. ”Inimesed on siin alati sõbralikud olnud, kuid nüüd on kõik end koju luku taha pannud,” ütles La Baroche-Gondouini naaberkülas elav farmer Josiane ajalehele Independent.

INIMESED EI JULGE HELISTADAGI. ”Just nüüd, kui meil on vaja teineteist toetada, ei julge me seda teha, sest kardetakse kohutavalt, et inimesed kannavad haiguse ühest farmist teise. Inimesed ei julge isegi helistada, justkui taud leviks ka telefoniliine pidi,” ütles farmer.

Taudi puhkemises süüdistatakse aga La Baroche-Gondouinis farmerit, kes tõi veebruari alguses Inglismaalt sisse 100 lammast. Lambad hävitati kümme päeva tagasi. Hävitatud on kõik 20 000 Suurbritanniast Prantsusmaale imporditud lammast.

Lahkamistulemused näitasid hiljem, et La Baroche-Gondouini toodud lammastel oli suu- ja sõrataudi peitestaadium. Nüüd varjab lambad Mayenne’i importinud farmer end kohalike sõnul oma majas.

”Ta oli juba algul ebapopulaarne, sest ta läks paar aastat tagasi pankrotti ja jättis endast hunniku võlgu maha. Ja nüüd siis veel see, Võite ette kujutada, mida inimesed arvavad,” ütles naaberkülas elav farmer ajalehele Independent.