••Frankfurter Allgemeine Zeitungi võrguväljaanne märkis, et USA ja Eesti tahavad teha koos-tööd, kaitsmaks end küberrün-nakute vastu.

Eesti president Toomas Hendrik Ilves tegi esmaspäeval USA presidendi George W. Bushiga Washingtonis kohtudes ettepaneku luua Eestisse NATO küberkaitsekeskus. Eestis tehakse näiteks 97 protsenti pangaülekannetest interneti teel. Seetõttu võiksid rünnakud tekitada raskeid kahjusid. Kuna ka USA-d, Iisraeli ja Taanit on interneti kaudu rünnatud, tuleks sellele probleemile pöörata rohkem tähelepanu.

Eesti oli aprilli lõpus ja mai alguses enneolematu küberrün-naku sihtmärk. Rünnak Eesti vastu oli seniajani tõsiseim kü-berrünnak ühe riigi vastu. DoS-rünnete tõttu tehti töövõimetuks mitu tsentraalset serverit.

Eesti valitsusliikmed on varem süüdistanud rünnakute kor-raldamises Venemaad. Kuid Eesti CERT pole leidnud rünnete konkreetset organiseerijat.

“Me ei tea, kes selle taga seisab. Aga me teame, et juba kolm aastat peab Venemaal iga internetiteenuse pakkuja viima seaduse kohaselt oma ühendused läbi föderaalse julgeolekuteenistuse. FSB kontrollib seal internetti,” ütles president Ilves.

USA sisejulgeoleku ministeerium, mis tegeleb ka küberturvalisusega, on kahe aasta vältel registreerinud üle 800 viiruste ja kräkkerite ründe oma arvutitele või teisi turvaprobleeme. Ministeerium suhtub neisse rünnetesse väga tõsiselt. Ühel kongressi kuulamisel ütles ministeeriumi kõneisik Scott Charbo: “Me peame oma valvsust tugevdama ja kindlustama, et selliseid vahejuhtumeid enam ei toimuks.”