Pevkuri sõnul on OÜ Pagarimaja 30-ndatel ehitatud funkhoonele kolmandat korrust peale laduma hakates rikkunud kaht punkti. Esiteks müüs linn maja 2000. aastal eraomandusse klausliga, et seal peab tegutsema 30 aastat haigla, tagades viie aasta jooksul tööhõive 60 inimesele. “Asi on selles, et linn müüs maja vallasasjana. Kinnistusraamatusse kandmisel neid koormisi edasi ei kantud,” nentis Pevkur.

Trahv 6,8 miljonit

Juhul, kui nõuet ei täideta, oli müügitingimustes sees kopsakas leppetrahv – 6,8 miljonit krooni. “Omanikud pidid olema teadlikud, et kahjutasunõue võib tulla. Linn peaks minema kohtusse,” lausus Pevkur.

Teine rikkumine on ehitusloa puudumine: arendaja hakkas ehitusega pihta, omamata kooskõlastusi. Praeguseks on omavoliline ehitustegevus siiski peatatud.

Nõmme linnaosa vanema Erik Sandla sõnul arendaja esialgne plaan, ehitada 18 korterit, läbi ei läinud. Kui arendaja vähendas korterite arvu poole võrra, anti põhimõtteline luba, sest kuigi korruselisus ületab ehitusmääruses märgitut, on pööningukorruse korterid läbi kahe korruse ja koormusindeks krundi ruutmeetri kohta vastab nõuetele.

Nõmme linnaosa arhitekti Anne Sihi sõnul ei kurvasta ta eriti, et uue polikliiniku asemele tulevad korterid. “Nõmme keskusesse on niikuinii plaanis rajada perearstikeskus. Fertilitas siia jääda ei tahtnud, kuid tingimus meditsiinitegevust jätkata oli just nende pärast sisse pandud,” märkis arhitekt.

Sihi sõnul on arhitekt Raul Kõllamaa projekti järgi tehtav kolmanda korruse väljaehitus suurejooneline ja ilus, mistõttu ei taha ta sellele kätt ette panna.

Maja haiglaks niikuinii ei kõlba

Orm Naarits, OÜ Pagarimaja omanik

Mind paneb imestama, et naabrid protestivad. Naabrite huvi peaks olema just see, et see tondiloss sealt ära kaoks ja ala korda saaks.

Alustasime ehitamist, sest projekteerimistingimused on käes ja omanikuna tahtsime läbisadavat maja kaitsta.

Mis puudutab haigla tegevuse jätkamise nõuet, siis meid see ei puuduta. Ostsime maja nii, et sellist tingimust ei olnud.

Kõigile oli selge, et seal meditsiinilist teenust osutada ei saa.

Põhjusi selleks on mitu. Juurdepääsuteed, parkimiskohtade arv ja ühesuunaline tänav.

Rumalusi me ei tee, mängime ausat mängu. Kavandatud on 7–9 korterit suurusega 120–220 ruutmeetrit ja kaks bürood.

Ega paneelmaja väga ajalooliseks ei aja, aga püüame seda siduda siiski 30. aastate arhitektuuriga.