Kui plaan panna sotsiaalmaksu miinimummääraks 2750 krooni saab seaduseks, tuleb FIE-del senise 462 krooni asemel tasuda iga kuu eest 907 krooni.

Tegu oleks teise maksutõusuga lühikese aja jooksul, sest tänavu jaanuaris kerkis pikalt muutumatuna püsinud kuumäär 700 kroonilt 1400 kroonini. FIE-d ei saa ilmselt hõlpu ka ületuleval aastal, mil sotsiaalmaksu miinimumsumma on plaanis viia prognoositava alampalga tasemeni ehk 3800 kroonini.

Kindlustus pikaajalisele töötule

“Haigekassa eelarvesse tooks see ettepanek tuleval aastal täiendavalt juurde ligi 322 ja 2008. aastal 610 miljonit krooni,” märkis sotsiaalminister Jaak Aab, kes käis nn tervishoiupaketi välja valitsuse viimasel kabinetiistungil.

Aabi pakkumine kasvatab ka riigieelarve kulusid, sest riik maksab täna sotsiaalmaksu enam kui 70 000 inimese eest, kelle seas on lapsehooldustasu, vanemahüvitise ja töötu abiraha saajad ning kaitsejõudude ajateenijad. FIE-de karmimat maksustamist on viimastel aastatel nõudnud tööandjate keskliit. Tööandjad peavad ebaõiglaseks olukorda, kus ettevõtjad tasuvad inimeste palgalt 33-protsendilist maksu ajal, kui FIE-d panustavad haigekassasse ja pensionikassase ülimalt napilt.

FIE-de puhul on tegu kireva seltskonnaga – nende hulka kuulub nii vaevu ots-otsaga kokku tulevaid inimesi kui ka hästi teenivaid kinnisvaramaaklereid ja meelelahutusäriga tegelevaid inimesi. Valitsuse pressinõuniku Inga Jagomäe sõnul andsid ministrid eelmisel neljapäeval põhimõttelise heakskiidu ka Aabi teisele ideele – pakkuda riigi kulul ravikindlustust pikaajalistele töötutele, kes haigestumise korral haigekassast abi ei saa. “Rahandusministeerium koos-töös sotsiaalministeeriumiga peab nüüd analüüsima nende ettepanekute mõju eelarvele,” ütles Jagomäe. Sama teemat asub valitsus taas arutama 4. mail.

Ansip: pääsetee on tervislikes eluviisides

•• Peaminister Andrus Ansip tegi taas maatasa sotsiaalministri ettepanekud, mille järgi tuleks haiglate kapitalikulud katta riigieelarvest ning tööandjatel maksta kinni inimeste neli haiguspäeva.

•• “Mina näen lahendust vahendite efektiivsemas kasutamises,” ütles Ansip läinud nädalal riigikogus. “Eestis maksavad tööandjad niigi väga kõrgeid makse ja sotsiaalmaks on täiesti tööandja õlul.” Tema sõnul peitub ammendamatu ressurss tervislikes eluviisides ja nende propageerimises. Valitsusjuhi kinnitusel tuleb pöörata rohkem tähelepanu haiguste ennetamisele, selmet tegeleda täiendava raviraha leidmisega.

•• “Kõige suurem oht on ebatervislikes eluviisides,” sõnas Ansip. Tubaka osatähtsus tarbija korvis on kaks korda suurem kui Euroopa Liidus keskmisena, lisaks veel vaegliikumisest tulenevad tervisehäired, loetles peaminister. Aabi sõnul on Eesti tervishoiu suurimaks hädaks pikad ravijärjekorrad. Selle üheks põhjuseks on üha kosuv summa, mis läheb ravimise asemel haigus-päevade kinnimaksmiseks.