Geomeetriliste kujunditega mängivad auhinnad määrab võistlusprogrammi parimatele teostele kuueliikmeline rahvusvaheline žürii, mida juhib mainekas Iraani naisreĻissöör Tahmineh Milani.

Filmi saatsid sümfoonikud

Žüriisse kuuluva Islandi filmimehe Fridrik Thor Fridrikssoni arvates on PÖFF-i võistlusprogramm huvitav eksperiment, mööndes samas, et filmide võistlemist ei tohi ületähtsustada, sest tegu pole jalgpalliga. “Teil on väga hea vodka,” kiitis islandlane rõõmsalt Eesti elu, andes mõista, et PÖFF-i õhkkond ja filmid talle istuvad.

Oscarile kandideerimise kohta ütles ta napilt, et “mage pidu oli”.

Eile Estonia kontserdisaalis 1925. aastal valminud Rupert Juliani “Ooperi fantoomiga” alanud PÖFF kaasas filmi ka muusika.

“Tummfilmiajastul polnud tegelikult kinos kunagi vaikne,” ütles eile dirigeerinud inglane Timothy Redmond, kes juhatas filmi taustaks Vanemuise sümfoonikuid. “Ooperiorkester on hea taustaks mängima, sest on paindlik,” iseloomustas dirigent Eesti orkestrit.

Piletimüük räägib festivali suurest edust. Eilse seisuga oli eelmüügist välja ostetud enam kui 17 000 piletit, mis on tunduvalt rohkem kui eelmise aasta 10 000. Pileteid polnud enam saada 19 seansile. “Töötame praegu sellega, et lisada kavasse nõutud filmide seansse,” ütles festivali infojuht Helmut Jänes.

Informatsioon lisaseansside kohta pannakse kõigepealt festivali koduleheküljele interneti aadressil www.poff.ee. Nõutud filmide esikolmikusse kuuluvad linateosed “Fahrenheit 9/11” ning “Kohvi ja sigaretid” hakkavad CC Plazas jooksma kohe pärast festivali ning neile saab pileteid osta juba praegu.

Auhinnavõitjad kuulutatakse välja laupäeval, 11. detsembril, kui esilinastub ka Joel Schumacheri “Ooperifantoom”, mis lõpetab festivali.

PÖFF-i programmis on üle 400 seansi. Põhiprogrammi kuulub 218 filmi, festivali kavas olevast teosest 19 kandideerib tänavu Euroopa Filmiakadeemia auhinnale.

Festivali saadab menu

Osa filme välja müüdud:

•• “Allakäik”, “Kohv ja sigaretid”, “Fahrenheit 9/11”, “Kihiline kook”, “Minu kasuvend Frankenstein”, “2046”, “Sisemeri”, “Jumala linn”, “Unistajad”, “Tühi maja”.

Põhiprogramm ja alafestivalid

•• Põhiprogramm - esitab täispikki mängufilme aastatest 2003 - 2004; lisaks filmitegija, -stuudio või -žanri retrospektiiv ning fookus ühe riigi filmitoodangule.

•• Animafilmide festival “Animated Dreams” - sisaldab võistlusprogrammi viimase 3 aasta lühianimatsioonidest, filmitegija retrospektiivi ja eriprogrammi ühe riigi animafilmidest.

•• Sleepwalkers Tudengifilmi festival - võistlusprogrammis osalevad viimase 3 aasta lühifilmid (mängu-, dokumentaal- ja animafilmid); lisaks on kavas eriprogrammid “Vanad ja väärikad” ja “Noored ja ägedad” ning eksperimentaalfilmide programm.

•• Laste- ja noortefilmide festival “Just Film” näitab lastefilme, noortefilme ning filmitegija või -žanri retrospektiivi.

Allikas: PÖFF