Firmad ei tunne huvi

Septembris lõppenud e-koolituse THINK-projekti kaudu sai 56 lõpetanust tööd 12-13 inimest. Projekti administraator Tõnu Mugur möönis, et kõige viletsamas olukorras on maal elavad inimesed. “Maal on tööpuudus niigi suur,” selgitas ta. “Reklaamisin kursuse lõpetanuid kõigis maakonnalehtedes, aga mingit tagasisidet ei tulnud.”

“Kui isiklikku autot ei ole, siis on ratastooli kasutaval inimesel raske tööle pääseda,” nentis koolituse läbinud Mari (nimi muudetud).

##Pakuvad ümbrikupalka

Mari sooviks töötada andmesisestajana, ta on läbinud ka vastava koolituse. “Olen kandideerinud paarile andmesisestaja kohale, pakutigi just kodust tööd,” kirjeldas 1996. aastal ratastooli jäänud kahe lapse ema. “Ei varjanud, et kasutan ratastooli. Ei saanud isegi äraütlevat vastust, ju vist ei peetud sellegi vääriliseks.” Mugur nentis, et üksikuid tööpakkumisi kursuse lõpetanuile on tulnud ümbrikupalga pakkujatelt. “Soovitakse odavat töö-jõudu,” kirjeldas ta. “Tööandja ei taha omale ilmaasjata muret kaela. Tekivad ju probleemid, kuidas töötaja majja pääseb ja kuidas ta WC-sse saab.”

Politseisse värbamine lükkus edasi

Tallinna politsei plaan palgata juhtimiskeskusesse infot koguma ja vahetama ratastoolis töötajaid on praegu edasi lükatud.

Politsei pressiesindaja Madis Tilga ütles, et viivituse põhjuseks on ümberkorraldused. “Politseiprefektuur kolis just ja aasta alguses meie struktuur muutub, mis tähendab, et ka erivajadustega inimeste ametikohad kinnitatakse,” selgitas ta. Tilga sõnul ei ole sel sügisel alustama pidanud projekt mingil juhul peatunud. “See on meie jaoks uus asi ja tasapisi me seda veeretame,” ütles ta. Millal esimesed kolm ratastoolis inimest politseis reaalselt tööd alustavad, ei osanud ta veel öelda.