Sireli talust pärit Nils-Naatan Kaivo müüb lambanahku ning erinevaid villatooteid. Tema on jõuluturul staažikas tegija. Kauplema on ta tulnud juba seitsmendat talve.

„Üsna sama on olnud kogu aeg. Aasta-aastalt on asi ikka paremaks läinud,“ kommenteeris ta turukülastajate arvu.

Kaivo sõnul ostavad umbes poole kaubast eestlased ning ülejäänud tooted võtavad endaga kaasa turistid. „Esimesel päeval olid kunded Jordaaniast, Türgist ja Kuubalt,“ nimetas ta mõned eksootilisemad riigid kuhu Eesti lambanahad või villatooted reisivad.

Müügikoha eest küsitakse jõuluturul 32 000 krooni ning sellele summale lisandub veel käibemaks. Kaivo sõnul on see üsnagi mõistlik hind. „Meie maksime tegelikult vähem, sest saime pooliku putka, tegime ise korda, sest see oli transpordi käigus ära lagunenud,“ lisas ta.

„Kui see summa jagada 40 päevaga, siis tuleb umbes 750 krooni päeva kohta. Ükski suvaline suvel toimuv Raekoja platsi laat ei ole nii odav ja nii suure platsiga,“ ütles Kaivo.

Saaremaalt Pöidelt puutoodetega jõuluturule tulnud Artwood’i perefirma müügileti taga seisis Mahe Järmut, kelle sõnul on tänavu näha vähem rahvast kui eelnevatel aastatel. Seitse aastat jõuluturul osalenud naise hinnangul võib see olla tingitud majanduskriisist.

Järmuti sõnul võib tänavu juhtuda isegi nii, et firma peab jõuluturul osalemise eest isegi peale maksma, sest rent on tema hinnangul üsna kõrge ning Saaremaalt turule tulek on ka iseenesest üsna kulukas.

Kuidas teha ajalehest kingitus kogu perele?

Kui Raekoja platsile oli end ritta seadnud ettevõtjad, kes tegutsesid eelkõige ärilistel eesmärkidel, siis Vabaduse väljakul kauplemist näha polnud, kuid jõuluteemaline ettevõtmine on käsil sealgi.

Pealinna esindusväljakule oli püsti pandud indiaani vigvam, saami koda ja aasia jurta, mille katuse all tutvustatakse huvilistele erinevatele põhjamaade kultuuridele omast käsitöökunsti ning nende rahvaste elustiili.

Põhjarahvaste jõulumaad tutvustanud üks ürituse korraldajatest Tuuli Reinsoo rääkis, et jõulumaa külalistele tutvustatakse näiteks ka seda kuidas ühest ajalehest teha kingitus tervele perekonnale.

Indiaanipealiku juhendamisel tegelesid hämaras kojas käsitööga ka Kopli Ametikooli noormehed, kes õpetasid üht teist ka kõigile soovijatele. Sama katuse all näsisid heina ka eksootilised kitsed, kes on jõulumaale saabunud Tallinna loomaaiast.

Kodadest väljaspool demonstreeriti huvilistele näiteks seda, kuidas siberi husky tõugu koer mööda Vabaduse väljakut kelku veab.