Tallinna abilinnapea Taavi Aasa sõnul plaanis linn algselt maa-alusesse ossa äripindu, kuid senine kogemus tunnelite näol on näidanud, et pelgalt äritegevus sellises kohas ei ole siiski kõige parem lahendus.

„Leidsime, et äripinnad sinna ei sobi ning püüdsime seda lahendust vältida. Nii jõudsimegi AHHAA keskuseni,“ selgitas ta.

Noortekeskus hõlmabki Aasa sõnul suurema osa väljaku maa-alusest alast. Sinna tuleb muuhulgas noorte infopunkt, 4D-kino ja iseteeninduslik kohvik ning Vabaduse väljaku ajalugu ja arheoloogiliste väljakaevamiste tulemeid tutvustav väljapanek. Maa all seavad ennast sisse ka munitsipaalpolitseinikud, kes nii väljaku all kui maapealses osas korda pidama hakkavad.

Väljaku maapealne osa kaetakse graniitplaatidega ning platsil markeeritakse kunagiste müüride paiknemise kohad. „Eksponeerime ka kunagist Harju eesvärava Moskva kohviku poolset torni. Teist torni kahjuks eksponeerida ei saa, sest see jääb liiga Maieri trepi alla ja treppi ju ometi ei hakka keegi ringi tegema,“ selgitas Aas.

Väljaku linnavalitsusepoolsesse külge jääb keskuse klaaskatus, mille eest pääsevad maa alla autod ning platsipoolsest osast suundub maa alla ka trepistik. See, kus platsil täpsilt puud ja põõsad paiknema hakkavad ning kuidas paigutub linnamööbel, ei ole esialgu veel teada, kuna konkurss parima lahenduse leidmiseks kuulutatakse välja alles kuu lõpus.

Abilinnapea sõnul üritab linn platsile korraldatava linnamööbliga teha nii, et seda oleks võimalik hõlpsasti ümber paigutada. "Sel moel saaks seal tulevikus korraldada kontserte ja miks mitte vastu võtta ka olümpiavõitjaid nagu seni on tehtud,“ rääkis Aas.

Arheoloogilised kaevamised saavad eeldatavasti valmis märtsi lõpus-aprilli alguses. "See on esialgne plaan. Kui tuleb välja erakordseid leide, siis võib see aeg ka pikeneda,“ rääkis abilinnapea.

Väljaku avamise aeg vähemalt praeguse seisuga Aasa sõnul nihkunud ei ole ning linnarahvas saab uut ajaveetmise kohta proovida juba 20. augustist alates. Liiklus avatakse Kaarli puiesteel juba juunis. „Praeguse seisuga ei ole ühtegi mahajäävust, oleme graafikus,“ kinnitas abilinnapea.