Majandusministeerium on nõus­tunud Eesti gaasiliidu ettepanekuga, et tulevikus peaks konkurentsiametis maagaasi hinda kooskõlastama vaid mono­po­listaatuses olev Eesti Gaas ja kõik teised gaasi edasimüüjad võivad hinda tõsta vaid ühekuulise etteteatamisega.

Eesti gaasiliidu tegevdirektori Andres Saare sõnul muutub võrguettevõtetele müüdava maagaasi hind iga kuu, kuid praeguse tururegulatsiooni kohaselt saab hinnatõusu taotlusest reaalselt hinnatõus kuue-seitsmekuulise kooskõlastamisperioodi järel.

Hind võib iga kuu ka alaneda

„Gazprom muudab maagaasi müügihinda iga kuu ja see on seotud viimase kuue kuu masuudi müügihinnaga maailmaturul. Kuna väiksed võrguettevõtted kannatasid viimastel kuudel hinnatõusu tõttu suuri kahjusid, sest tarbijatele tuli gaasi müüa alla sisseostuhinna, siis soovivadki nad paremat regulatsiooni,” selgitas Saar. Siiski ei tähendaks võimalus muuta iga kuu gaasi hinda gaasiliidu tegevjuhi arvates tarbijale kahjulikku seadusemuudatust.

„Viimastel kuudel on maailmaturul alanenud naftabarreli hind. Sellega koos on alanenud ka masuudi hind ja selle kaudu ka gaasi hind. Seega saaks praegu rääkida gaasi hinna alanemisest,” lisas Saar. Seega kui juba praegu kehtiks uus gaasi hinna regulatsioon, siis saaks tarbijad juba järgmisel kuul väiksema gaasiarve.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetika asekantsleri Einari Kiseli sõnul soovis ministeerium gaasiliidu ettepanekut toetades algatada diskussiooni ja iseenesest ei tähenda ministeeriumi gaasiliidu ettepanekuga nõustumine veel midagi. „Ettepanekul on nii poolt- kui ka vastuargumente, mis mõjutavad ka tarbijaid. Kui näiteks gaasi hind ühel hetkel väga oluliselt maailmaturul tõuseb ja gaasimüüja ei saa sellele piisavalt kiiresti reageerida, siis korvab ta oma tekkinud kahjumi sel perioodil, kui hinnad hakkavad langema. Ta hoiab oma müügihindasid pikemalt kõrgemal, kuigi maailmaturu hinnad võivad olla juba langenud. Seetõttu peavad tarbijad taluma pikema perioodi jooksul kõrgemaid hindasid,” lisas Kisel.

Eesti Gaasi juhatuse liikme Raul Kotovi sõnul müüb Eesti Gaas tööstusettevõtetele gaasi juba praegu lepingute alusel, mille kohaselt muutub hind vastavalt turuhinnale ja kliendid võidavad hinna alanemisest peaaegu kohe.

Kommentaar

Taavi Madiberk

Eesti omanike keskliidu peasekretär

Gaasiliidu ettepanek kahjustab ebamõistlikult kodutarbijate huve. Hinnalanguse puhul peaks piirhind avalikustatama küll kuu enne kehtimahakkamist, kuid hinnatõusu puhul on mõistlik praeguse kolmekuulise etteteatamistähtaja säilimine. Säärane käsitlus tuleneb kodutarbija ja monopolistliku gaasiettevõtte ebavõrdsest asendist hinna mõjutamisel.

Tegelikult puudub maagaasiseaduses täni­ni mehhanism, mis sunniks teenu­sepakkujat sisseostetava maa­gaasi hinna languse puhul uut hinnataotlust esitama.