Kohtla-Järvel paneelmajas elava Lembit Puki ja tema abikaasa Laine tervis halvenes järsult möödunud aastal enne jõule. Perearsti tehtud vereanalüüs andis mehele ootamatu tulemuse – raske vingumürgitus. Enne seda oli kiirabi aidanud abikaasa Lainet, kes end halvasti tundis.

8. jaanuaril viidi Lembit Pukk juba eluohtlikus seisundis Puru haiglasse. Neli päeva oli mees tilgutite all ning iga päev tunni spetsiaalses barokambris.

“Gaaside indeksiooni analüüs veres näitas tasemeks kuni 27, normaalne on 0,” ütles Lembit Puki perearst doktor Kisseljova Kohtla-Järve polikliinikust. “Midagi pidi Lembit Puki korteris väga korrast ära olema. Tavaliselt läheb ülemäärane vingugaasi sisaldus alla juba välja värske õhu kätte minnes,” tõdes Kisseljova.

Lembit Pukk tunneb ennast tänaseni halvasti. Endine ehitusmees murrab pead selle üle, kust võis vingugaas sattuda tema korterisse ja kas see võib korduda.

Lembit Puki pikaajaline vingumürgitus langes ajaliselt kokku ühe teise sündmusega sama maja trepikojas. Eelmise aasta novembris lõikas Pukkidest kaks korrust allpool elav pere radiaatorid üldisest soojavõrgust välja ning pani kööki uue, gaasiga töötava ahju.

Nõukogude ajal ehitatud kortermajas ei toimi aga ehituspraagi tõttu ventilatsioon, lisaks sattusid allpool asuva korteri gaasikütteahju põlemisjäägid Pukkide korteri õhutuslõõri.

Küttesüsteemi ümberehitamine gaasile on Kohtla-Järvel muutunud üha populaarsemaks. Linnavalitsuse spetsialisti Tõnu Pääro sõnul on juba üle 2000 korteri läinud üle gaasiküttele. “Kohtla-Järve Soojus on hinnad kõrgeks ajanud ja inimesed otsivad odavamat lahendust,” tõdes Pääro.

Trepikojas, kus Lembit Pukk elab, tegid ehitajad hooletut tööd – ventilatsioonilõõrid ei toimi normaalselt.

“Ehitajate lohakuse tõttu on lõõride liitekohtades suured praod. Seetõttu on õhulõõrid ja gaasi põlemisjääkide lõõrid omavahel ühenduses ning korralikku tõmmet ventilatsioonisüsteemis ei teki,” rääkis Puki korteri üle vaadanud Ida-Virumaa tuletõrjeüksuse juht Valdur Spielberg.

Tervisekaitsetalituse mõõtmised fikseerisid Puki korteris suure metaanisisalduse, kuid vingugaasi kontsentratsiooni määr vastas lubatule.

Tervisekaitsetalitusest ei osatud öelda, kust võis Puki korterisse sattuda vingugaasi. Mõõtmisi teinud Eesti Gaasi esindajad avastasid aga tugeva gaasilekke Pukkide all asuvast korterist. Väiksemaid lekkeid oli Pukkide ning nende peal asuvas korteris avastanud ka teise korruse korterisse gaasiküttesüsteemi rajanud firma Virgaas.

Lembit Puki juhtum on üks paljudest, kus Kohtla-Järve elanikud püüavad senisest kokkuhoidlikumalt ära elada. Gaasiküttele üleminekuga võivad elanikud aga ennast ohtu seada. Gaasiseadmete kontroll ja hooldus on erafirmade käes, kes nõuavad töö eest kopsakaid summasid, mida paljud kohtlajärvelased maksta ei suuda.