„Pärast nõukogude aega on see esimene juhtum, kus galerist on nii lähedalt seotud teadliku võltsimisega. Sander on korduvalt kritiseerinud eesti kunstiostjate loidu huvi tema galerii oksjonite vastu,” leidis Juhan Kohal Allee galeriist. „Arvan, et küsimus ei ole väheses huvis, vaid pakutava usaldusväärsuses, mis on kahtluse all olnud juba pikemat aega. Mart Sanderi juhtum lööb kindlasti õhu veidi puhtamaks, nii galeristid kui kunstisõbrad muutuvad tähelepanelikumaks ja see mõjub üldpildile hästi.”

Rohkem ekspertiisijuttu

Kohali sõnul paneb juhtum galeriisid rohkem vaeva nägema teoste tausta väljaselgitamisega ja ekspertiiside tellimisega, kuid see on ka loomulik.

Vaal galerii galerist Tiina Määrmann sõnab omakorda, et hoolimata skandaaliga ainult meedia kaudu tuttav olemisest, ei ole ka neist selle mõjud mööda käinud. „Tõepoolest on nii autorluse kui ekspertiisi teema olnud tavaliselt rohkem jutuks,” sõnas Määrmann. „Meie püsikliendid on kunstiturul toimuvaga üsna hästi kursis, seda nii Eesti olukorraga kui ka välismaa tavadega. Seetõttu paigutati mõned Mart Sanderi õigustavad kommentaarid, näiteks oksjonimajade tavaline võltsingu protsent 10–15, pigem kurioosumite valdkonda.”

Haus galerii omanik Piia Ausman peab see-eest kogu Sanderi galerii tegevust äärmiseks ebaprofessionaalsuseks ja rumaluseks, mis on niivõrd selgelt arusaadav, et kunstimaailma ja -turgu ei tohiks see mõjutada. „Inimesed on rohkem pigem selle teema foonil hakanud analüüsima Mart Sanderit ja tema isiksust ja inimeste õiget või ebaõiget ärieetilist käitumist, ” lausus Ausman.



KOMMENTAAR

Navitrolla: ostke parem elavaid kunstnikke, nii toetate neid

Navitrolla
kunstnik

Sanderi galeriis toimunu näol oli tegemist tõesti inetu ja häbiväärse juhtumiga. Siiski tuleb alati arvestada inimliku printsiibiga – seal, kus liigub sulli ja feimi, võib ka kõige moraalsematel inimestel tekkida kiusatus sellest osa saada. Samal ajal on hea see, et sündmus on tekitanud arutelu, igasugune arutelu aga viib edasi parema ja puhtama kunstituru tekkimiseni.

Meie galeriid otseselt selline asi ei puuduta, sest pakume ainult originaalloomingut.

Viimastel aegadel on antud sündmuste valguses tulnud korduvalt kunstisõpradele selgitada, et kunstiost ongi seotud riskidega ja seetõttu on usaldus väga oluline. Oma klientidele rõhutame alati, et kaasaegsete kunstnike tööde ost toetab kunstnikke endid ja tõenäosus petta saada pole kuigi suur, kuid meie hulgast lahkunud kunstnike tööde ostmise korral võib juhtuda, et toetate ainult ärimehi ja sullereid.