Eesti Euroopa Liikumise (EEL) juhina väidetavalt sadu tuhandeid kroone ühingu raha tuulde loopinud Anna-Maria Galojan asus vahetult enne ametist lahkumist oma tagalat kindlustama, kogudes dokumente, mis võivad heita halba varju ühingu varasematele juhtidele.

Praeguseks on vähemalt osa dokumentide koopiaid jõudnud ka Eesti Päevalehte.

Nädal enne Galojani ametist vabastamist ehk ajal, kui EEL-i nõukogule olid Galojani ostlemishood juba teada, võttis ta vastu kirja raamatupidaja Viktoria Tšernõševalt. 21. septembri kuupäeva kandvas kirjas annab Tšernõševa Galojanile teada, et mõned nõukogu esimehe Riivo Sinijärve esitatud andmed ei olnud kooskõlas EEL-i tegevusega.

Samuti teatas Tšernõševa, et maikuus tööle asudes teatas ta toonasele juhile Ulrika Hurdale kassa puudujäägist. “Aga seda ei võetud tähelepanu alla,” kirjutas ta. Samal päeval on Galojan oma allkirjaga kinnitanud, et on raamatupidaja kirjaga tutvunud.

Riietepoelt koolitus

Tähelepanuväärne on aga see, et Tšernõševa asus kevadel EEL-is tööle just Galojani kutsel. Kiri kirjutati aga alles 21. septembril ehk kaks päeva hiljem, kui EEL-i nõukogu oli Galojani juba tagasi kutsunud ning temalt allkirjaõiguse võtnud.

23. septembril on Hansapangast võetud EEL-i konto väljavõte alates 2003. aasta juunist. Paljude teiste hulgas on 2006. aastal organisatsioonilt väikese toetuse saanud ka toona veel tundmatu Mark Sirõk, keda praeguseks kahtlustatakse aprillirahutuste organiseerimises.
Väljavõttest selguvad nii mõnedki huvitavad kulutused, mida EEL on teinud enne, kui Galojan juhiks sai. Näiteks 2006. aasta veebruaris tasuti eksklusiivsete disainriietega kauplevale OÜ-le Hoochi Mama 8000-kroonine arve ning mõni nädal hiljem veel ligi 15 000 krooni.

Ühenduse endine juht Aivar Roop on Hoochi Mama juhatuse liige ning üks osanikest. Samal ajal on tasutud üle 4000-kroonine arve MTÜ-le HeadEst, mille üks eestvedajatest Pille-Mai Helemäe kuulub EEL-i nõukogusse.
Veelgi huvitavam on kaks aastat varem juhtunud seik. 2004. aasta märtsis on inkassofirmale Julianus Inkasso makstud kokku ligi 45 000 krooni. Ka eri kohtutäituritele on ühendus pidanud vähemalt kolmel juhul raha maksma.
EEL-i nõukogu esimees suursaadik Riivo Sinijärv kinnitas aga, et ühendusel pole kassapuudujääki kunagi olnud ning ka igale kulutusele on põhjendus olemas.

“Selliseid hetki, kus kassavood on läinud miinusesse, on küll, aga siis on alati ka selle katteks võetud pangalaenu,” rääkis Sinijärv. Laenuvõtmise vajadust põhjendas ta sellega, et rahad laekuvad MTÜ-dele väga aeglaselt. Just eurorahadega põhjendas Sinijärv ka Julianus Inkasso nõudeid. “Need olid seotud Euroopa Liiduga liitumise referendumi kampaaniaga. Me tegime ühe naljanäidendi, kuid raha sihtotstarve oli ainult näidendist filmi tegemiseks.”

Hoochi Mamale maksti väidetavalt hoopiski koolituse eest. Milles täpsemalt koolitus seisnes, ei jõudnud Sinijärv eile välja uurida.

EEL soovib avatud kodanikuühiskonda

•• Mittetulundusühingu Eesti Euroopa Liikumine eesmärgiks on toetada Eesti edukat ja aktiivset osalemist Euroopa Liidus ning arendada aktiivset ja avatud kodanikuühiskonda.
•• Muu hulgas annab liikumine välja aasta eurooplase tiitlit, mille sellel aastal pälvis ekspresident Arnold Rüütel. Eelmisel aastal pärjati selle tiitliga kirjanik Jaan Kross. Lisaks aasta eurooplase nimetamisele tegeleb EEL veel ohtralt eri projektidega. Praegu on liikumisel töös viis projekti, millest suurem osa on suunatud noortele ning Euroopa Liidu küsimustes debati tekitamisele.
•• EEL-i aastaeelarve on suurusjärgus kuus miljonit krooni ning suurem osa rahast tuleb Euroopa Liidult.