General Motors peab läbirääkimisi Saabi müümiseks kahe pakkujaga, kinnitas Whitacre eile Detroidist interneti kaudu peetud vestlusel ajakirjanikega. General Motorsi juhtkond langetab otsuse Rootsi ettevõtte müügi kohta enne aasta lõppu.

Varem on sama juhtkond loobunud Saksa autotootja Opeli müügist Kanada päritolu autoosade tootjale Magnale ja Sberbankile, mis on Venemaal tegutsev hoiukassade süsteemi pärinud riiklik pank.

Esmaspäeval kohtus Whitacre Opeli töötajate ametiühingu esindaja Klaus Franziga. Arutelu oli Whitacre’i sõnul konstruktiivne. „Palju küsimusi, kus oleme ühel meelel,“ klõbistas Whitacre AP teatel arvutisse. „Mõned üksikud erimeelsuste kohad. Minu meelest näeb Euroopa tulevik hea välja.“

Hiinlased toodavad autosid võõraste lippude all

Saab pole 20 aastat järjest kasumisse jõudnud, nii et General Motors pole pennigi omanikutulu ettevõttest välja võtta saanud. GM peab läbirääkimisi Saabi müügi kohta Hiina suuruselt viienda autotootja BAICiga (Beijing Automotive Industry Holding Group, 北京汽车工业进出口公司).

BAICil endal ühtegi brändi pole, küll aga on ettevõte Hiina turu tarbeks lääne autotootjatega koostöös tootnud Jeepe ja Mercedes-Benze. BAIC tuli välja sooviga osta osalus Saabis juba sügisel.

Kuid hiinlaste vastu on üles kerkinud kahtlused, et neil läheb tarvis ainult Saabi kaubamärki, nii et nad võivad hüljata Rootsi tehased ja sealse tööjõu.

Hollandi tõllameister Rootsi luksautomeistri asemele

Luksusautode tootja Koenigseggi asemel, kes rahapuudusel taganes juba peaaegu sõlmitud Saabi omandamise tehingust, on esile kerkinud ka Saabile ka uus kosilane, kes meenutab Koenigseggi väga.

See on 2000. aastal surnuist üles tõstetud Hollandi luksautotootja Spyker, vahendas Reuters. Aastail 1875–1926 tegutses Spyker perefirmana, mis valmistas Hollandi kuningale tõlla ning hiljem asus tootma autosid ja lennukeid.

Praegu kuulub 29,9 protsenti Spykerist Vene panganduse suurele tegijale Vladimir Antonovile, 23 protsenti Abu Dhabi investeerimisettevõttele Mubadalale (Abu Dhabi on Araabia Ühendemiraatidest see emiraat, millel veel raha on, nii et naaber Dubai oma kinnisvarakrahhi järel seda laenuks võtta saab). Kümnendik Spykeri aktsiatest kuulub ettevõtte juhile Victor Mullerile.

Spykeri selja taga oleks Vladimir Antonovi osalusega Vene pangandusettevõte Convers Group, mis aitaks tehingut finantseerida. Muide, muu hulgas kuulub Conversile ka Eestis tegevust alustanud Leedu pank Snoras.

Spyker tootis möödunud aastal 43 autot, millest igaüks osteti 200 000 euro (3,12 miljoni krooni) või veel suurema summa eest. Kuid nagu Saab, mida osta soovitakse, ei ole Spyker seni kasumisse jõudnud.

Saab – väike ja veelgi kahanev tootja

Mullu langes kogu maailmas müüdud Saabide hulk tunamullusega võrreldes 25 protsenti: 2008. aastal müüdi Saabe 93 000, samas kui tunamullu ulatus müük üle 120 000 auto.

Kokku moodustas Saabi mullune tulemus kõigest 1,1 protsenti General Motorsi kontserni kogumüügist.

Allikas: Reuters

Tänavu maikuus töötas Saabis 3400 inimest.