Tervisekaitseinspektsiooni gripikeskuse peaspetsialist Olga Sadikova rääkis Päevaleht Online’ile, et gripitaoliste haigestumiste arv on Eestis tõusnud umbes 400-ni.

See number ei ole Sadikova sõnul võrreldes eelmiste aastatega kõrgem, kuid haigestunute arv kasvab iga päevaga. Grippi haigestumised on tuvastatud Tartus, Tallinnas, Pärnus, Hajumaal, Põlvamaal, Rakveres, Võrus ja Jõgevamaal. Registreeritud on kaks rühmaviisilist haigestumist.

Sadikova sõnul domineerib Eestis praegu A-gripiviiruse alatüüp H3N2, mille tüvi on sarnane eelmistel aastatel ringelnud viirustega, kuid agressiivsem. See tüüp on tuntud kõrgenenud tüsistuste ning suremuse ohu tõttu.

Sadikova sõnul pole Eestis sel aastal seni ühegi gripijuhtumiga tüsistusi kaasnenud. Tema kinnitusel on võrreldes eelmiste aastatega kuni nelja-aastaste laste haigestumisi kolm korda enam.

Tervisekaitseinspektsioon soovitab Sadikova sõnul alati vaktsineerida. "Aga tuleb võtta arvesse, et kaks nädalat kulub immuunsuse väljatöötamiseks," märkis Sadikova.

Lähinädalatel võib haigestumus märgatavalt tõusta

Tervisekaitseinspektsiooni kodulehel toodud andmete järgi oli keskmine haigestumus 100 000 elaniku kohta möödunud nädalal 341,4. Haigestumus kasvas kõikides maakondades, enam aga Pärnu- ja Põlvamaal.

Euroopa gripiseirevõrgustiku (EISS) andmetel on haigestumuse intensiivsus kõrge Portugalis, keskmine Austrias, Taanis, Prantsusmaal, Saksamaal, Luxembourgis, Šveitsis, Hollandis, Itaalias, Bulgaarias, Rootsis ja Inglismaal, kus haigestunute arv ületab varasemate hooaegade taset.

Ülejäänud riigid hindavad haigestumuse intensiivsust madalaks, kuid kõikjal on täheldatud haigestumuse kasvu, mis võib lähinädalatel kaasa tuua märgatava haigestumuse tõusu ka mujal Euroopas.

Haiguse vältimiseks tuleb täita tavalisi hügieenireegleid, haigena kodus püsida ja tervislikult toituda. Loe gripi vältimise kohta lähemalt siit.