Gustav Adolfi Gümnaasiumi (GAG) direktor Ain Siimann ütles, et tõenäoliselt saavad algklasside lapsed oma koolihoones õppima hakata alles 1. oktoobril, mitte 1. septembril, nagu esialgu plaanitud.

"Alguses arvestati 16 000 remonditöö tunniga, nüüd läheb rohkem, sest 1280.-1290. aastatest pärit keldris tuli katet maha võtta mitte 30-40, vaid 70-80 sentimeetrit," selgitas Siimann.

GAG direktori arvates takistasid tööd algklasside õppehoone õuel ka arheoloogilised väljakaevamised. "Mingeid matusejäänuseid sealt leiti. 1629. aastani tegutses praeguse koolimaja paigas ju klooster," ütles Siimann.

Algklasside hoone remont algas juunis, sest raha saadi kätte mitte jaanuaris, nagu loodetud, vaid märtsis. "Projekteerimine võttis oma aja," täpsustas direktor. Nüüd saab väikeste maja oma raamatukogu, õdusa kunsti- ja käsitööklassi ning joogifontäänid seinaorvadesse. Osaliselt taastati ka vanad tammepuust trepikäsipuud.

"Tahtsime siia veel saada kamina, aga öeldi, et koolimajas kaminat olla ei tohi," lausus direktor ja osutas raamatukoguseinale, milles kamina koht varem olemas. Kolmapäeva pärastlõunaks oli I-IV klassi õpilaste tarvis remonditav hoone krohvitud seinte ja uue valatud põranda kaugusel.

Tallinna vanima, 1631. aastal asutatud keskkooli suurte ja väikeste maja peaks alates novembrist ühendama galerii. "Tuleb lõpetada see laste külmetamine," leidis direktor ja lisas, et samas aitab tunnel vähendada poriseid jalajälgi kooli koridorides.

Tunnelile on ka varem mõeldud, 10 aasta eest oleks tookordse projekti realiseerimine maksnud 106 000 rubla, kuid siis ei saanud plaan teoks. Nüüd tehakse galerii korralikum, kui siis oleks tehtud, on direktor veendunud.

Enne tuleb direktori sõnul sisehoovis teha 150 kuupmeetrit mulla- ja haljastustöid. Algklasside maja ette kavandatakse mänguväljakut.

Gustav Adolfi Gümnaasiumi remondiks eraldas linn tänavu 15,5 miljonit krooni, sellest 7 miljonit kulub haridusameti andmetel algklasside hoone rekonstrueermiseks.

Direktori ütluse kohaselt tehti saadud raha eest hädatöid mitmes GAG-i klassiruumis, õpetajate toas ja fuajees, kus oli krohv alla kukkunud. Võimlamajas remonditi kenaks algklasside klass, lakiti saali põrand ja veeti korvpalliplatsile uued jooned.

Klasside mööbel saadi Soome Isku firmast, aula ja garderoobi mööbel ostetakse Eestist. Linna eraldatud raha eest ostis kool direktori sõnul mõned uued tahvlid, projektori, kolm televiisorit ja muud hädavajalikku. "Veidi üle 13 miljoni läheb ehitustöödele," ütles direktor.

Sel aastal vahetatakse kooli peahoone vanad puitaknad uute vastu. Direktor ütles, et esialgu taheti vahetada ka katus, aga selgus, et sarikad on mädanenud ja katusevahetus nõuab plaanitust märksa enam tööd. "Koridoride valgendamise ja korrastamise peale pole mõtet raha kulutada," avaldas direktor arvamust.

Direktori hinnangul on pakilisi töid koolimajas palju enam, kui sel aastal teha jõutakse. Näiteks vajavad kiiret vahetamist korvpallirõngad. Ain Siimann leidis, et kooli kõigi kolme maja remont ja korralik viimistlus läheks maksma veel 30-40 miljonit krooni.

PIRET PEENSOO