Tallinna serval suurt sadamakompleksi ja üheksat kuni kolmekorruselist korterelamut arendav Kakumäe Jahisadama OÜ ja Haabersti linnaosavalitsus hindavad projektivastaliste kriitikat emotsionaalselt ülepaisutatuks. „Oleme planeeringu koostamisel muudatusettepanekuid arvesse võtnud,” sõnas jahisadama arendamise projektijuht Tuulikki Laesson.

Muudatused hõlmavad näiteks liikluskorraldust: liiklusvoo suunamine sadamani toimuks tulevikus ainult mööda mereäärset Nooda teed ning väikesed kõrvaltänavad jääksid autodest puutumata.

Kavandatava mitmeotstarbelise sadamakompleksi maht on paberil esialgu ehmatav: ligi 25 000 ruutmeetrit teevad ta võrreldavaks Viru ja Rocca al Mare keskusega. Kakumäelaste merevaate ette suurt monstrumit arendaja väitel ei kerki, sest mahu paisutab suureks maa alla rajatav parkla. Eskiisprojekti autorid on arhitektid Margit Mutso ja Madis Eek arhitektuuribüroost Eek & Mutso.

Tõmbekeskus puudub

Vaatamata nimekatele arhitektidele ja ligi 30 soliidsele investorile, kelle seas leidub nii eraisikuid kui ka ettevõtteid, ei ole arendaja ometi suutnud protestijaid veenda: avaliku väljapaneku ajal esitasid oma kirjaliku protesti ka üle 35 000 elaniku koondav Eesti omanike keskliit, MTÜ Merirahu Elamute Ühendus ja veel kuus rahulolematut. Kakumäe seltsi esindaja Ants Väravas ütles, et linnaosa seltsile oma seisukohta väljendanud ei ole, kuigi selts on seda pikisilmi oodanud. „Ootame kirjalikke põhjendusi, meie arust on tehtud muudatused liiga väikesed. Oleksime sadama tulekuga nõus, aga mitte sellisel kujul ja selliste mahtudega,” lisas ta. Väravas märkis, et piirkonnas on praegu palju (pool)tühjalt seisvaid kortermaju, mistõttu pole vaja neid rohkem Kakumäele ehitada.

Tuulikki Laesson sõnas, et suurel osal kohalikest on keeruline leppida mõttega, et seni vaiksesse piirkonda tekib tõmbekeskus. „Ent lisaks sadamale loome siiasamasse ka perearstikeskuse, kohaliku poe, tegutsema hakkavad hambaarst ja apteek, pakume meresõidukoolitusi ja rekreatsioonivõimalusi,” lisas ta. Samuti on detailplaneeringusse ette nähtud koerte suplemiskoht ja lemmikloomade jalutusrada, mis praegu piirkonnas puuduvad.

Haabersti linnaosavanema asetäitja Juhan Hindov sõnas, et linnaosavalitsus loodab kogu südamest projekti teostumist. „Linnaosal puudub oma keskus. Teiseks on üle poole 17 hektari suurusest alast plaanitud avalikuks kasutuseks,” lisas ta. Hindovi sõnul looks keskus Haaberstisse ligi 200 püsitöökohta. „Siiski kardan, et lõplik otsustamine võib aega võtta kuni poolteist aastat ja jääda järgmise linnavolikogu kätesse,” ei olnud ta edasise suhtes optimistlik.

Kortermajad tulevad viimasena

•• Liikluskoormuse katsed näitasid, et Vabaõhumuuseumi tee liikluskoormusest on kaetud 50%. Pea kolmandik loetletud autodest kasutasid teed transiidiks, et vältida Haabersti ringi ummikuid.

•• Piirkonna kõige keskkonnasäästlikumaks lahenduseks pidas keskkonnamõjude hindaja OÜ Corson kuni kolmekorruselisi kortermajasid.

•• Arendajal on kohustus rajada tööde esimeses etapis infrastruktuur, seejärel tõmbekeskus ja alles viimasena võib kortermaju ehitada.

•• AS-i Kakumäe Jahisadam juhatuse liige Sander Kaus sõnas, et firma on 50 miljoni krooni eest taotlenud raha Euroopa Liidu piirkondliku konkurentsivõime suurendamise meetme kaudu ning jah-sõna on eelotsusega käes.