Kolmapäevases Eesti Päevalehes kirjutasime seitsmeaastase patsiendi Katariina juhtumi näitel, kuidas vähihaigete laste ravimid, mille sissetoomisluba tuli eraldi taotleda, ei jõua õigel ajal Eestisse. Katariina ootas oma ravimeid, mida arst määras koduseks manustamiseks, tulutult novembri algusest alates. Artikli ilmumise päeval võttis hulgimüüja Magnum esindaja Katariina ema Kairiga ühendust ja teatas, et neil siiski õnnestus need ravimid nüüd kiirkorras saada, ja eile hommikul ostiski Kairi ravimid välja.

Ligadi-logadi kord

„Muidugi on hea meel, et meie ootamisele tuli kiire lõpp. Arusaamatuks jääb, miks kogu see ravimite sissetoomise kord nii ligadi-logadi on ja keegi ei taga kodanikule, et need mõistliku ajaga kohale jõuaksid,” märkis Kairi, kelle sõnul on sama mure nii mõnelgi nende kaaspatsiendil.

Sotsiaalministeeriumi ravimiosakonna juhataja Dagmar Rüütel märkis, et aitaks see, kui taotlust oma ravimi jaoks ei peaks tegema iga patsient eraldi, vaid seda teeksid arstide erialaseltsid või haiglad kõigi oma prognoositavate patsientide ravivajaduse katmiseks. „Ravimite kõlblikkuse aeg on enamasti piisavalt pikk ja teatava varu hoidmine ei tähenda haiglale olulist finantsriski,” kommenteeris Rüütel. Ametniku sõnul ei ole Tallinna lastehaigla selle probleemiga seni ministeeriumi poole pöördunud.

Ideed, et riik võtaks enda kanda müügiloata ravimite sissetoomise (millest hulgimüüjad pole väikeste koguste tõttu huvitatud), Rüütel siiski ei toetanud, kuna selle mõttekust pole veel analüüsitud.

Ministeeriumis on aga koostamisel uus seaduseelnõu, mille kohaselt võivad hakata ravimeid müügiloata sisse vedama ka haiglaapteegid, mitte üksi hulgimüüjad, nagu seni. Seda on juba soovinud teha näiteks Põhja-Eesti regionaalhaigla.

Regionaalhaigla haiglaapteegi juhataja asetäitja Marko Urbala selgitas siiski, et nemad ei saa hakata patsientidele ravimeid müüma, need on mõeldud ikka ainult nende haiglas ravil olevatele patsientidele. Ametnik Rüütel leidis aga, et miski ei takista haiglaid omavahel koostööd tegemast ravimeid ühiselt tellimast, ja oma patsientidele jagamast.