Eesti haigekassa ei tunnista sageli välismaa ülikoolide väljastatud tõendeid, mis kinnitavad tudengi õppima asumist, kuna aastaid tagasi välja antud sotsiaalministri määruses, milles kirjas tõenditele esitatavad nõuded, on ilmselt arvestatud vaid Eesti ülikoolide infosüsteemidega, kirjutab Linnaleht.

Näiteks on Inglismaal asuv Bournemouthi ülikool andnud mitmele üliõpilaseks vastu võetud Eesti noorele välja standardtõendi, kus on kirjas üliõpilase nimi ning kinnitus tema vastuvõtmise kohta viitega, et üliõpilane asub käesolevast õppeaastast õppima esimesele kursusele bakalaureuseõppe programmis.

Haigekassa Tallinna klienditeenindus keeldub aga õppima suundujale ravikindlustust vormistamast, viidates, et on vaja teistsugust tõendit, kus on täpselt kirjas, kui pikk on õppeperiood, samuti ülikooli täiendavat kinnitust selle kohta, et üliõpilane ka füüsiliselt nende juures õpib.

Haigekassa juht Hannes Danilov põhjendas tõrkeid sellega, et vahel astuvad noored sisse mitmesse ülikooli ning saavad neist ka vastuvõtmist kinnitavaid tõendeid, kuigi tegelikult nad võib-olla ei hakkagi kuskil õppima.