SL Õhtuleht kirjutas, et küm-ne päeva eest Türgis 24. rasedusnädalal keisrilõikega sündinud Ralfi ilmaleaitamise eest on Antalya haigla esitanud perele 156 000-kroonise arve ning enneaegse lapse haiglasoleku ajal tiksub 7500 krooni iga päev lisaks.

Kolme lapse ema Ülle rääkis ajalehele, et QBE Estonia reisikindlustus hüvitab vaid 20 280 krooni. “Haigekassast ei antud aga absoluutselt mingit lootust. Öeldi, et kuna Türgi pole Euroopa Liidu liige, ravikindlustus sinna ei laiene,” ütles naine.

Haigekassa kommunikatsioonipeaspetsialisti Kadri Klettenberg-Paasi sõnul tegid vanemad kolmapäeval taotluse, et saada plaanilist arstiabi, ja haigekassa on võtnud ühendust Türgi haiglaga. Välisministeeriumi pöördumise alusel arutab võimalust pere aitamiseks ka linnavalitsus.


Tallinna lastehaigla vastsündinute osakonna juhataja Ervin Saigi sõnul on Eestis enneaegsete kojulubamise tingimuseks, et laps sööb ise ja kaalub 2 kilo ringis.

730-grammise vastsündinu kosumiseks läheb umbes paar kuud. “Ralfil on kriitiline aeg ja ta ei hinga veel ise, aga arstid ütlesid, et süda on tugev,” ütles ema.

Euroopa Liidu liikmesriigi puhul tasub haigekassa kogu arstiabi eest, välja arvatud visiidi- ja voodipäevatasu ning transport. Liidust välja reisides soovitab haigekassa sõlmida reisikindlustuse.