Nii on lepingud sõlmitud näiteks Harjumaal viljatusravijuhtudega tegeleva Ida-Tallinna ning Lääne-Tallinna Keskhaiglatega, kuigi väiksem konkurent, erakliinik Nova Vita, on nende kahe eelistamise vaidlustanud. Nova Vita esindaja, vandeadvokaat Elmer Muna tõigi välja, et haigekassa pole vaidele veel vastanud, ent viib plaani jõuliselt juba ellu. „On üllatav, et samast organisatsioonist tuleb täiesti erinevaid signaale,“ märkis Muna ja põhjendas, et erinevaid huvigruppe esindav nõukogu soovib rohkem kvaliteedipõhist teenuseosutajate konkurentsi, samal ajal töötab juhatus aktiivselt suurhaiglate huvides. Haigekassa nõukogu arutab vaidealust küsimust alles täna.

Seega on haigekassa juhatus otsuse vastu võtnud, selle järgi juba tegutsemagi hakanud, kuigi erakliinikud on otsuse vaidlustanud ning ka nõukogus on teema veel aktuaalne.

Nõukogu suurendab mahtusid

Haigekassa nõukogu juhtiv sotsiaalminister Taavi Rõivas märkis, et tänasel kohtumisel arutab nõukogu väga konkreetselt ravijuhtude lisavõimalusi. „Mõnedel ongi põhjust olla nördinud, näiteks viljatusravis,“ märkis Rõivas ja lisas, et mitme eriala puhul on nõukogu plaan mahtusid hoopis suurendada – näiteks viljatus- või taastusravi puhul. Rõivas lisas, et lepingud ei pruugi olla lõplikud ning nõukogu ettepanekul võib neid ümber vaadata. Nõukogu esimees kinnitas ka, et juhatusel ja nõukogul on olnud teatud määral protsessidele erinev vaade, küll aga on juhatus tegutsenud reegleid järgides.

Haigekassa avalike suhete juhi Katrin Romanenkovi sõnul sõlmiti lepingud haiglavõrgu arengukava haiglatega veebruaris ning pooleli on partnerite valikukonkurss, mis lõpeb märtsi keskel. „Seejärel kuulutatakse vajadusel välja täiendav valik erialadel, kus nõudlus tervishoiuteenuste järele jäi katmata,“ selgitas ta.

Elmer Muna ütles, et Nova Vital on plaan vaidlustada ka teised haigekassa juhatuse otsused, mis puudutavad erakliinikut ja piiravad ettevõtte õigust konkureerida vastavalt võimetele ja teenuse kvaliteedile. „Olukorras, kus Nova Vita teenuse kvaliteedile pole ühtegi etteheidet on haigekassa juhatuse tegevus meie arvates ebaseaduslik,“ sõnas vandeadvokaat. Haigekassa juhatuse jaanuaris tehtud otsuse vaide tulemus peaks selguma märtsi keskpaigas.