“Hilisõhtul tehti minu konto täiesti tühjaks – kadusid ära kõik minu sõbrad, kustutati kõik kommuunid, videod ning isiklikud fotod, kaasa arvatud üks fotonäitus,” ütles Piret Jaaks, kes ise samal ajal sisse logituna oma kontol toimuvat vandalismitööd jälgis.

“Tagatipuks muudeti ära minu nimi ning kodulinngi teisenes Sao Paoloks, ilmselt olid pahategijad ka ise Brasiilia päritolu,” ütles Jaaks. Vaatamata korduvatele katsetele ei õnnestunud Piretil end välja logida, kuid paroolid õnnestus siiski ära vahetada. “Kõige suurem hirm oligi, et Orkutiga seotud Gmail-ga võidakse analoogne hävitustöö korda saata,” ütles ta. Samal ajal erinevate sõpradega suheldes selgus, et neilgi oli sama probleem.

Jaaks avaldas siiski lootust, et tänaseks käimalükatud turva- ja taastamistööde käigus õnnestub endine profiil taastada. “Kui nemad sellega mingil põhjusel hakkama ei saa, siis loon endale ise uue konto,” ütles ta.

Lisaks Orkutile ja Gmailile on Google’iga seotud ka ka fotopank Picasaweb ja ajaveebikeskkond Blogger.com.

Arvutikaitsespetsialisti Tõnu Samueli sõnul võis häkkerite ligipääsu lihtsustada see, et reeglina kasutavad inimesed üht-kaht parooli kõikide teenuste puhul. “Nii piisabki mõnel pahatahtlikul kuskilt mõnda andmebaasi pääseda ning rohkem kui poolte inimeste privaatinfo juurde on tee vaba,” ütles Samuel.

“Tavaliselt on nii, et kui ühest kohast on paroolid ära varastatud, rändavad need ka mujale,” märkis ta. Samuel soovitas kõigil Google’iga seotud teenuste kasutajatel oma paroolid kindlasti ära vahetada. Häkkerite brasiilia päritolus Samuel kahtles. “Seda on esialgu väga vara väita,” ütles ta. Tundmatutel linkidel soovitas ta kindlasti mitte klikata. “Paraku piisab vahel ka ainult pealevaatamisest, “ tõdes ta.

Sellise rünnaku mõistis Samuel teravalt hukka. “Kui keegi soovis midagi tõestada, oleks võinud seda viisakamalt teha,” ütles ta. 

Praeguseks on osa rünnaku all olnud profiilidest õnnestunud taastada.