„Ma olen kindel, et aasta jooksul on lõhutud vähemalt 800 akent ja paljud kinnipeetavad ei lubagi enam uut klaasi ette panna. Ütlevad, et niikuinii lõhun kohe uuesti ära,” rääkis mitut vangi dokumentide kordaajamises aitav I.O. (nimi asendatud initsiaalidega augustis 2023). Akende massilise lõhkumise põhjusena nimetas ta vangla olematut ventilatsiooni. „Õhk ei liigu üldse ja kujuta ette, kui sa pead päevad läbi sellises umbses kambris istuma.”

I.O. sõnul lõhkusid E-1 osakonnas viibivad kinnipeetavad viimati peaaegu kõik osakonna aknad alles paari nädala eest. E-1 osakonnas on noored, alaealised ja eeluurimise all olevad isikud. „Eeluurimise all olevad inimesed saavad päevas vaid tunni jalutada, mistõttu nende olukord on tõesti kõige hullem,” rääkis I.O. Ehkki kinnipeetavad on ventilatsiooni puudumisele juhtinud ka vangla juhtkonna tähelepanu, pole seni väidetavalt midagi ette võetud. Lõhutud aknaid on I.O. sõnul vangla kõikides hoonetes, vaid suurema järelevalvega ehk niinimetatud Supermaxi osakonnas pole ühtegi akent lõhutud.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja Diana Kõmmus lausus, et akende lõhkumine on tõepoolest probleemiks peamiselt alaealiste ja noorte kinnipeetavate puhul. Ent tema sõnul pole probleem kaugeltki nii tõsine, kui kinnipeetavad ise sellel välja paista lasevad. „Kuigi akende lõhkumises mingit regulaarsust ei ole, võib öelda, et keskmiselt lõhutakse umbes üks aken nädalas,” teatas Kõmmus.

Lõhkumisi ka talvel

Samuti ei ole Kõmmuse sõnul vanglaruumide ventilatsiooniga probleeme. „Mõõtmised näitavad, et ventilatsioon on nõuetekohane ning lõhkumisi on aeg-ajalt ette tulnud sõltumata temperatuurist ka talvel.” Vangla tööd selline tegevus Kõmmuse sõnul küll ei häiri, ent osutab siiski vajadusele tegeleda noorte kasvatusega. Akna lõhkumise korral algatatakse tema kinnitusel alati distsiplinaarmenetlus ning akna peab kinni maksma kinnipeetav.

Vanglaelu

Vangid avasid

veebipäeviku

•• Viru vangla tugevdatud järe­levalvega ehk Supermaxi hüüd­nime all tuntud osakonnas karis­tust kandvad vangid avasid eile blogi, kus lubavad hakata avaldama nende liikumisvabadust ja inimõigusi piiravaid sündmusi.

•• Blogi asub veebiaadressil viru­supermax.blogspot.com. „Kinnipeetavad väidavad, nagu oleks nende liikumisvabadust ja inim­õigusi piiratud, vangla ja jus­tiits­ministeerium vaidlevad aga vas­tu,” selgitasid vangid esimeses postituses.

•• Esimeses postituses on ära toodud ka Supermaxis viibivate vangide nimekiri koos vabanemisaastaga. Nii näiteks selgub, et seal kannab karistust politseiniku tapja Romeo Kalda ja 1990-ndatel Linnuvabriku grupeeringusse kuulunud Jaak Tuuksam.